Ha nem az idén, hát jövőre kezdik szigorúbban ellenőrizni azokat, akik vállalkozói szerződéssel dolgoznak, lényegében egyetlen helyre. A valódi megoldás természetesen nem az újabb és újabb moratórium, hanem például németországi mintára az önfoglalkoztatói státus bevezetése lenne.

Jövő év június 31-éig mégsem büntetik meg a színlelt szerződéssel dolgozókat, illetve munkáltatóikat. Legalábbis az adóhatóság ellenőrei nem, ám az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelet igen. Ez derül ki Kiss Péter kancelláriaminiszter május 26-ai bejelentéséből. Miközben pár nappal előtte a parlament illetékes bizottsága még egyértelműen elvetette az újabb egyéves halasztásra vonatkozó, elsősorban SZDSZ-es javaslatot.

Egy tollvonás kevés

A munka törvénykönyve 2003. július elsejei módosítása óta – ami pontosította a munkaügyi ellenőrök eljárási rendjét az ilyen ügyekben – az érintettek nem először jönnek izgalomba, és a kormány sokadszorra táncol vissza a beígért szigorúbb ellenőrzésektől. Ez azt bizonyítja, hogy az úgynevezett kényszervállalkozások felszámolása sokkal összetettebb probléma, mint hogy egy tollvonással és büntetésekkel kezelni lehetne.
Hiszen egyrészt még ma is nagyon magasak a munkabéreket terhelő járulékok, márpedig a rendszerváltás után elsősorban ennek a kikerülése, pontosabban a dolgozókra való áthárítása miatt kényszerítették a – jellemzően maguk is a túlélésükért küszködő – vállalkozások az alkalmazottaikat a vállalkozói létbe. Másrészt időközben egyre több, úgynevezett kényszervállalkozó jött rá, hogy ma már nem is igazán akarja feladni ezt a relatív függetlenségét.

“Ahogy közeledett a tavaly megadott, idén június 31-éig szóló moratórium határideje, elsősorban azoknál a munkatársaknál gondoltuk át, hogy maradjon-e meg a vállalkozói megbízási forma, vagy változtassuk azt munkaviszonyra, akik tényleg nem kényszerből vállalkozók, hanem mert az ezzel járó függetlenség a megfelelőbb a számukra – mondja egy nevét érthetően elhallgató gazdasági szolgáltató kft. ügyvezetője. – Õk ugyanis a saját nevükön adják a számlát, és az ellenőrzéskor a legkönnyebb kiemelni őket. Miközben azok, akiket azért nem jelentettünk be alkalmazottként, mert a munkabérük utáni adó- és egyéb terheket nem tudjuk kigazdálkodni, a legkevésbé megfoghatók. Õk ugyanis inkább hozzájuk közvetlenül nem köthető társaságokon keresztül veszik fel a járandóságukat. Ezt követően pedig minden külső és belső munkatársunkkal felülvizsgáltuk a megbízási szerződéseket, és jogi tanácsadóink javaslatait követve módosítottuk, akár visszamenőleg is, ahol ez szükségesnek tűnt.”

A teljes cikk:
http://www.piac-profit.hu/?…