Szeptembertől magunk ellenőrizhetjük, hogy ingatlanunk tulajdoni lapján nem történt-e illetéktelen változás. Online szolgáltatás a lakásmaffia ellen, majd később SMS-t is kaphatunk.

Szeptembertől indul az új földhivatali szolgáltatás: az ingatlantulajdonosok bármikor ellenőrizhetik, hogy történt-e változás a tulajdoni lapján.

“Az fejlesztés célja, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, ne fordulhasson elő, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül valaki illetéktelenül, hátsó szándékkal módosítsa az adatokat. Vagyis egyértelműen a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítása a cél” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Berczi Norbert, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Automatikus email, majd SMS

A fejlesztések két irányban folynak, az egyik – s ez fejeződik be hamarabb – lehetővé teszi, hogy az ügyfél a megadott e-mail címre automatikus értesítést kapjon, ha a tulajdoni lapját érintő változás átvezetésére kérelem vagy más beadvány érkezik. A következő fejlesztés után a mobiltelefonos üzenetküldés, azaz az SMS-értesítés műszaki feltételeit teremtik meg. Várhatóan a jövő év januárjától indulhat a szolgáltatásnak ez a része.