Meglepő egyetértésben zárult a kisebb parlamentről tartott első négypárti találkozó: a célban és a váltás időpontjában egyelőre nincs vita. A részletekben annál inkább, ám ezekről még nem esett szó.

Az SZDSZ által a kisebb parlamentről kezdeményezett négypárti találkozó hangnemét talán csak az tette a szokásosnál oldottabbá, hogy a tárgyaló felek tudták: döntésük csak 2010-től él, a jövő évi választásra és a jelenlegi politikai helyzetre nincs semmilyen következménye. Az egyeztetők egyelőre nem jutottak többre a cél és a határidő megfogalmazásánál. A találkozó légköre a következőkben sejthetően viszont már hasonlít majd a négypártikon megszokottra: a kisebbítés részletein ugyanis óriási az eltérés a pártok véleménye között.

Az SZDSZ 250 fős parlamentet és a jelenlegihez hasonló vegyes választójogi rendszert javasol, amelyben 152 egyéni és 98 listás helyből állna az Országgyűlés. Az MSZP szintén fenntartaná a vegyes rendszert, de náluk 145 egyéni és 145 listás képviselőből állna a parlament. Az egyéni körzetek számának csökkentése terveik szerint együtt járna a választókerületi határok átrajzolásával. Utóbbi várhatóan az összes részletnél nagyobb vitát gerjeszt majd, egy választáson ugyanis sok múlhat azon, hol húzódik egy-egy választókerület határa.

A Fidesz körülbelül 250 fős parlamentet szeretne, növelné viszont az egyéni helyek számát. Az MDF éppen fordítva: tisztán listás választási rendszert javasol. A pártok érvei mögött rendszerint persze több húzódik választójogi meggyőződésénél: az egyéniben jól szereplő Fidesz hivatalosan a választókkal való kapcsolattartás miatt növelné az egyéni helyeket. Az arányok módosításával valójában viszont saját győzelmét alapozhatja meg: a számára kedvező módosítással jelenleg esélye lenne akár kétharmados győzelemre is. A taktika változását jelzi, hogy tíz éve a Fidesz még a kis pártok túlélési esélyeit növelő tisztán listás rendszer mellett kardoskodott. Ehhez – politikai súlya megcsappanása után – most az MDF ragaszkodik.

A választási rendszer mellett a jövő héten a voksolás egy- vagy többfordulós volta felett is összecsapnak az egyeztetők, az MSZP és az MDF ugyanis költség- és választókímélő szempontból egyfordulós választást javasol. Hogy a felekben akkor is lesz megegyezéskészség, valószínűleg semmi nem adhat nagyobb garanciát Kuncze Gábor tegnapi szavainál. A pártokban van akarat a változtatásra – közölte az SZDSZ-elnök, majd kétséget nem hagyva azzal indokolta optimizmusát: “Láttam a tekintetükön.”