Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte Budapest rendőr-főkapitányát, hogy határozottan lépjen fel a mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványainak eltulajdonítása ügyében.

Az ombudsman azt követően fordult Gergényi Péter vezérőrnagyhoz, hogy a mozgássérültek ügyvédje beadványban kért segítséget az országgyűlési biztostól, mert a sértettek gépkocsiját feltörték, és a szélvédő mögött elhelyezett eredeti mozgássérült igazolványt ellopták. A Mozgássérültek Egyesülete az ügyvédet úgy tájékoztatta, hogy 104 hasonló esetről tudnak. A mozgássérültek kiszolgáltatottságát növeli, hogy a jogszabály előírása szerint az eredeti engedélyt kell a gépkocsiban elhelyezni. Az új igazolvány kiállítása kétezer forintba kerül.

Budapest rendőr-főkapitánya arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy utasítása alapján a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaival kapcsolatban elkövetet bűncselekmények ügyében a nyomozást a BRFK Nyomozó Főosztály Szervezett és Gépjármű Bűnözés Elleni Osztály folytatta le.

A rendőrség nyilvántartása szerint 346 parkolási engedély eltulajdonítását jelentették be, amely ügyekben 243 eljárás indult. A nyomozások során a rendőrhatóság 41 fővel – közöttük terjesztőkkel, hamisítókkal, valamint gépkocsi feltörőkkel – szemben járt el. Az eltulajdonított kártyák közül 110 darabot találtak meg, jelenleg 13 ügyben még nyomoznak. A statisztikai adatok szerint napjainkra a főváros területén megszűntek az ilyen típusú bűncselekmények: 2005. júniusában a rendőrségen egyetlen bejelentést sem tettek hasonló esetről.