Charlie McCreevy, az Európai Unió közös piacért felelős biztosa kifejezte abbéli hajlandóságát, hogy érdemben foglalkozzon az EU sokat vitatott cégfelügyeleti törvényjavaslatával kapcsolatban felmerült vállalkozói kételyekkel.

Elmondta, hogy a vállalati felügyelőbizottságok kötelezővé tétele ügyében készen rugalmasságot tanúsítani, a bizottságok elvéhez azonban nem férhet kétség.

„Gyakorlatias ember vagyok” – jelentette ki a biztos keddi, luxembourgi beszédében.
McCreevy állásfoglalására az után került sor, hogy az elmúlt hetek során üzleti szervezetek kőkemény lobbitevékenységet folytattak a minden bejegyzett vállalat számára kötelezően felállítandó felügyelőbizottságokra vonatkozó javaslat ellenében. A szervezetek attól tartanak, hogy az EU-kezdeményezés aláásná az egyes tagországok cégvezetésre vonatkozó szabályozásait, és indokolatlanul szigorítaná a könyvvizsgálati rendszert.

Az elmúlt héten a javaslat ellenzői részsikert könyvelhettek el, mikor az Európai Parlament megfelelő bizottsága egy rugalmasabb szabályozás bevezetésére voksolt, mely nagyrészt sértetlenül hagyná a cégfelügyeletre vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Ezt a nézőpontot azonban még a teljes Parlamentnek és a tagországoknak éppúgy jóvá kellene hagyniuk, mint az Európai Bizottságnak, mely eddig rendületlenül kitartott az eredeti javaslat mellett.

McCreevy biztos szerint azonban „semmi forradalmi” nincs a javaslatban. „A legtöbb európai vállalat, mely igazán komolyan veszi a cégvezetési tevékenységet, már rendelkezik saját felügyelőbizottsággal.” – mondta. Hozzátette azonban: „Ha a direktíva megerősíti a mai, jól bevált felügyelőbizottságoknak – mint a könyvvizsgálati tevékenység kipróbált kereteinek – elvét, akkor hajlandó leszek némi rugalmasságra.”

Peter Montagnon, a Brit Biztosítók Egyesületének beruházási igazgatója üdvözölte ezt a megígért rugalmasságot, és reméli, hogy az „elvezet a probléma megoldásához, és így az irányelv gyorsan útjára indulhat majd”.

McCreevy úr szóvivője elmondta azonban, hogy a biztos kijelentéseit egyáltalán nem lehet a Parlament rugalmasabb javaslata melletti egyértelmű állásfoglalásként értelmezni. Azt is hozzátette viszont, hogy a Bizottság célja a Parlamenttel és a tagországokkal való megegyezés kialakítása, mely lehetővé tenné, hogy az Unió hosszúra nyújtott egyeztetési procedúra mellőzésével formálisan is elfogadja a törvényt.

Korábban:
Európai Parlament az új cégfelügyelet ellen
A Brit Iparszövetség torkig van a tervezett EU-reformokkal