Várhatóan csak a német választások után terjeszti elő az unió költségvetésre vonatkozó javaslatát a pénteken hivatalba lépett brit soros elnökség. London ugyanis azon a véleményen van, hogy az új költségvetésről könnyebben lehet megállapodni egy újonnan megválasztott német kormánnyal.

Az Európai Bizottság tagjai ma a brit elnökség illetékeseivel találkoztak. Tony Blair miniszterelnök, az unió új soros elnöke részletezte terveit a brüsszeli tisztségviselők előtt. Papíron a terv legfontosabb része, hogy tető alá kell hozni a megállapodást az unió következő költségvetéséről, ami a legutóbb Brüsszelben épp a britek ellenállásán bukott meg.

London a hírek szerint csak októberben, a német választások után ismerteti ezzel kapcsolatos elképzeléseit, így az október végére tervezett első csúcsértekezleten megállapodás még biztosan nem várható. Németországban, az EU legnagyobb befizetőjében ugyanis a britek jó szövetségest látnának a költségvetés reformja ügyében. A második csúcs majd csak decemberben lesz, és addig is kérdés, hogy milyen mélyreható változtatást kezdeményeznek az angolok a mezőgazdasági támogatások rendszerében a következő ciklus idején. Ez ugyanis befolyásolhatja a franciák megállapodási szándékait.

Dominique de Villepin francia külügyminiszter egy párizsi tájékoztatón szándékosan angolul beszélt, hogy brit barátai is pontosan értsék, és azt mondta: Párizs ebben a félévben nem hajlandó az agrárpolitika reformjáról tárgyalni. Márpedig enélkül a britek nem akarnak egyezkedni a nekik járó költségvetési visszatérítés csökkentéséről. Gordon Brown brit pénzügyminiszter eközben úgy nyilatkozott, hogy 2010-re mind az Egyesült Államoknak, mind az Európai Uniónak teljesen fel kellene hagynia a mezőgazdaság támogatásával, és ha ez az elképzelés szóba kerül a G8-as országok küszöbön álló skóciai csúcstalálkozóján, ahol ugye ott lesznek az amerikaiak, a britek, a franciák és a németek is, akkor azután az uniós költségvetés jövője is kitapinthatóbbá válik.