Július 1-jétől lépett életbe a 12 éves parkolási rendeletet felváltó új szabályozás, amelytől a városvezetés átláthatóbb és jobb parkolási rendszert, továbbá tisztább és rendezettebb Budapestet remél.

Az új szabályozás szerint a lakók nemcsak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A háziorvosok és asszisztenseik személygépkocsijaikkal a védett övezetbe behajthatnak és ott 2 óra hosszan várakozhatnak. A belvárosi védett övezeten kívül, az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. A rendelet megerősíti a karácsony és újév közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást. Az egy óránál rövidebb parkolási idő lejárta után öt perces és az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell biztosítaniuk a büntetés előtt a parkolóőröknek.

A rendelet megszünteti a kiszabás napján, üzemidőben befizethető pótdíjat. Az öt naptári napon belül megfizetett díj az egyórai várakozási díj tízszerese, az 5 napon túl befizetett az egyórai várakozási díj húszszorosa. Az őrzött P+R parkolókban nappal egy BKV-jegy áráért, 160 forintért lehet majd várakozni.

Kerékbilincset csak a balesetveszélyt nem okozó, és a forgalmat nem akadályozó helyeken lehet alkalmazni. A kerékbilincset 15 ezer forintért veszik majd le a szabálytalankodó autóról, és ennek az összegnek a felét kell kifizetni, ha a járművezető a kerékbilincselés idején visszaérkezik az autójához.

A jelenleg 10 kerületben működő három parkolási társulásnak egységes ügyfélszolgálatot kell működtetnie. Be kell vezetniük az egységes parkolókártyákat és az egységes mobiltelefonos díjfizetést.