A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös fellépése a rendőrség jogsértő adatkezelési gyakorlata ügyében.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a TASZ megdöbbenve értesült arról, hogy a jelek szerint a rendőrség a legalapvetőbb adatkezelési szabályokat is semmibe véve tárol olyan hang- és képfelvételeket, melyek megőrzésére a törvények értelmében nem lenne jogosult.

A közelmúltban az egyik fővárosi buszon történt „kardos” incidens után rövid idővel a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik illetékese a sajtónak nyilatkozva elárulta, hogy a rendőrség korábbi „szélsőséges” demonstrációkon készült egy-másfél éves, vagy ennél is régebbi videofelvételeket is tanulmányozott az elkövetőt keresve. (Videózással kutat a rendőrség Józsika támadói után, index.hu, a cikk elérhető a következő linken: http://index.hu/…/kardos/0519 )

Az NJA és a TASZ közös meggyőződése, hogy ilyen felvételek tárolására a rendőrséget semmilyen jogszabály nem jogosítja fel. Sőt, amennyiben a rendőrség valóban a fenti módszert alkalmazta a tettes felkutatása során, nem egyszerű jogsértést követett el, hanem a Btk-ban szereplő visszaélés személyes adattal elnevezésű bűncselekményt is megvalósított!

Az NJA és a TASZ ezért ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál feljelentést tett, és az Adatvédelmi Biztoshoz fordult, kérve a rendőrségi kép- és hangfelvételek adatkezelési gyakorlatának vizsgálatát.