Háromszázötvenhat órányi ülésezés után tegnaptól hivatalosan is vakációra vonultak a képviselők. A Valentin-napi ülésszakkezdettől a tegnapi zárásig kereken száz törvényt fogadtak el, és rekordszámú vizsgálóbizottság alakult.

A február közepi ülésszakkezdettől tegnapig 356 órát – csaknem tizenöt teljes napot – töltöttek a parlamenti ülésteremben a képviselők. A padsorokban töltött idő kétharmadát törvényjavaslatok és indítványok megtárgyalására fordították, majdnem 36 órában pedig ezek elfogadásáról döntöttek. A gombnyomásokból száz törvény, hatvanhárom országgyűlési határozat és egy politikai nyilatkozat született, mindemellett rekordszámú – tizenöt – vizsgálóbizottság is alakult.

A parlamenti ellenőrzés eszközeiként szolgáló azonnali kérdések és interpellációk legnagyobb részét a hároméves hagyománynak megfelelően idén is a Fidesz kezdeményezte. Előbbi felszólalástípus leggyakoribb megszólítottja most is a miniszterelnök volt, aki azonban a hozzá intézett 46 kérdésből mindössze 14-re válaszolt személyesen. Az interpellációk legtöbbször a pénzügyminiszter(eke)t vették célba, de gyakran kellett magyarázkodnia a gazdasági, illetve az egymást váltó földművelésügyi minisztereknek is.

Összesen hat politikai vitanapon ütköztették érveiket a képviselők, ezek témája egy kivételével mindannyiszor a kormány tevékenységének, illetve a gazdaság helyzetének értékelése volt.
Míg tavaly személyi változások – főként az Európai Parlamentbe távozó képviselőik – miatt volt a legnagyobb mozgás a frakciókban, ebben az ülésszakban egy haláleset, illetve a függetlenségükből felszabaduló MDF-esek vándorlása miatt változott a pártok mandátumszáma, illetve összetétele. A májusban elhunyt MSZP-s Pusztai Gyula helyére Szombathely szocialista vezetője, Ipkovich György ült a patkóba, míg az EP-képviselővé választott Szájer József csaknem egy éve üres székét a soproni időközi választás győztese, Firtl Mátyás foglalta el. Májusban öt fővel gyarapodott a Fidesz-frakció: az MDF-ből kizárt, illetve kilépett tizenhárom nemzeti fórumos közül ennyien ültek át a nagyobbik ellenzéki pártba.

A legtöbbet felszólaló képviselő címet ebben a félévben Pettkó András (MDF), a legtöbb ideig beszélő honatyáét pedig Herényi Károly, a demokrata fórum frakcióvezetője érdemelte ki. Előbbi kilencvennégy alkalommal, utóbbi hat és fél órán keresztül szerezte meg, illetve tartotta magánál a szót. A volt miniszterelnökök ezúttal sem lógtak ki a “nagy hallgatók” táborából, Horn Gyula egyetlenegyszer, Medgyessy Péter és Orbán Viktor egyszer sem akasztotta meg felszólalásával a Ház munkáját.
Szili Katalin házelnök tegnapi értékelésében a parlamenti stílus finomítását nevezte a következő ciklus egyik legégetőbb teendőjének, láthatóan azonban maga sem hitte, hogy a Ház “harci terep” jellegén éppen a választások előtti hajrában sikerül majd javítani.