Minden idők legnagyobb összegű kártérítését ítélte meg egy bíróság Kentucky államban az amerikai katolikus papok szexuálisan bántalmazott, zaklatott áldozatainak. Az egyesített ügyben hozott ítélet szerint Covington katolikus egyházmegyének 120 millió dollárt (25 milliárd forint) kell fizetnie sok sértettnek.

Az elmúlt ötven évben az amerikai katolikus egyház több mint egymilliárd dollár kártérítést fizetett már pedofil papok botrányos ügyei miatt. Akadt egyházmegye, amely a kártérítési perek miatt csődbe ment.

John W. Potter bíró a Kentucky állambeli Burlingtonban köztes ítéletet hozott: az áldozatoknak november 10-ig kell előterjeszteniük igényeiket. A végleges ítélet meghozatala 2006. január 9-én lesz, ha az áldozatok igazolták kártérítési igényük jogosságát. A kártérítés alsó határa ötezer dollár (1,03 millió forint), a felső határ 450 ezer dollár (94 millió forint) – de különleges esetekben még ennél is magasabb lehet. Az ítélet szerint Covington egyházmegyének azonnal rendelkezésre kell bocsátania negyvenmillió dollárt. Nyolcvanmillió dollárért még perek folynak az egyházmegye és az áldozatok, illetve két biztosítótársaság között.

A köztes ítélet teszi lehetővé, hogy a 2003-ban indított perben az egyház és a sértettek ügyvédei nyilvánosan is megkezdjék az áldozatok számbavételét és a pontos anyagi igények összeírását. A felperesek azzal vádolták az egyházat, hogy ötven éven át igyekezett eltitkolni a papok, egyéb egyházi alkalmazottak fiatalkorúak – főleg fiúk – ellen elkövetett szexuális bűncselekményeit. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ebben a perben pontosan hány áldozat érintett. Az amerikai katolikus egyház maga készíttetett jelentést 2004 februárjában arról, hogy az elmúlt fél évszázad alatt hány botrányos eset fordulhatott elő. A jelentés készítőinek megállapítása szerint több mint négyezer katolikus pap ellen merült fel a szexuális zaklatás vádja, az áldozatok – gyerekek – száma meghaladja a tízezret. Az áldozatok hozzátartozói szerint ez a szám jóval magasabb.
“Nagyon kényes ügy, de legalább a kártérítések révén mérhetjük az igazságot” – mondta a sértettek egyik ügyvédje. Covington egyházmegye “barátságos megoldásnak” nevezte az ítéletet. “Ilyen körülmények között nehéz megkönnyebbülten fellélegezni, de most mégis örülök” – mondta Carrie Huff, az egyházmegye ügyvédje.

Az ítélethirdetésen több mint egy tucat sértett is jelen volt, közöttük a 63 éves Richard Lillick is. Õt 1957-ben “kezdték molesztálni”. Most kijelentette: az ítélet “kísérlet arra, hogy kivágjuk ezt a groteszk rákot, amely hosszú éveken át falta fel az egyházmegyét”.
Az amerikai katolikus egyház szexuális botrányai évtizedek óta lappanganak, de három évvel ezelőtt teljes egyértelműséggel törtek a felszínre az egész Egyesült Államokban a bostoni főegyházmegye szennyesének kiteregetése nyomán. Az egyház akkoriban összesen 378 millió dollárt fizetett az áldozatoknak, ügyvédeknek, szakértőknek. A bostoni főegyházmegye egyedül 85 milliót fizetett 552 áldozatnak. Tavaly decemberben a kaliforniai Orange egyházmegye állapodott meg 87 áldozattal arról, hogy százmillió dollárt fizet nekik.

A botrány hullámai idővel oly magasra csaptak, hogy a Vatikán, majd a néhai II. János Pál pápa is kénytelen volt foglalkozni vele. A szentszék 2002 januárjában irányelveket adott ki arról, hogy miként kell kezelni a pedofil papokat, és elrendelte, hogy minden esetet jelenteni kell Rómának is. II. János Pál előbb 2002 áprilisában az amerikai bíborosokat rendelte magához, majd tavaly szeptemberben kénytelen volt nyári rezidenciáján személyesen fogadni az amerikai püspököket és figyelmeztetni őket: az amerikai botrányok “árnyat vetnek az egész katolikus egyházra és papjaira”.
Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) többször is igyekezett elsimítani “korunk példa nélkül álló válságát”, de csak a múlt hónapban módosította az efféle ügyekre vonatkozó alapdokumentumát.

A Gyermekek és Fiatalok Védelme Chartájának módosított változatát – amely az eddiginél szigorúbban bánik a vétkező papokkal – a püspökök közgyűlése júniusban fogadta el, és engedélyezte nyilvánosságra hozatalát is.