A sajtószabadság működését veszélyeztető beavatkozásnak minősítik csütörtöki amerikai lapkommentárok Judith Miller amerikai újságírónő bebörtönzését.

A The Washington Post szerkesztőségi kommentárja a bíró döntését a sajtóra mért ártalmas csapásnak nevezi. A rendkívüli ítélet súlyos hatásköri visszaélés és indokolatlan támadás a sajtó ellen a lap szerint, ha a különleges ügyész, Patrick Fitzgerald nem bizonyítja be, hogy olyan nagy fontosságú közügy van mögötte, amelyben nélkülözhetetlen Miller tanúvallomása.

Fitzgerald azután nyomoz, bűncselekménynek minősül-e, hogy egy vagy több kormányzati tisztségviselő két évvel ezelőtt kiszivárogtatta Valerie Plame, a Központi hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökének nevét, amely Robert Novak kommentátor tollából került nyilvánosságra. Az elhúzódó vizsgálatban az egyetlen személy, aki börtönbe jutott, egy olyan újságíró, aki sosem írt Valerie Plame-ről, arról pedig végképp nem, hogy a CIA ügynöke – mutat rá a The Washington Post kommentárja. Sürgeti, hogy a kongresszus fogadjon el szövetségi törvényt a forrásaik kilétének felfedését megtagadó újságírók védelmére, amint azt már a legtöbb amerikai szövetségi államba megvalósították.

Az USA Today napilapnak Tom Rosenstiel, a New York-i Columbia Egyetem szakértője úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatnak a kiszivárogtató forrásokat kellene célba vennie, nem az újságírókat. A The New York Times csütörtökön a szokásos három helyett egy szerkesztőségi kommentárt közöl, amely leszögezi, hogy Judith Miller saját magára és családjára nézve fájdalmas, de helyes döntést hozott a tanúvallomás megtagadásával. Saját szabadságát a nagyobb szabadság védelmében áldozta fel, amellyel még az alapító atyák ruházták fel a sajtót. Az újságírónő a nagy hagyományú polgári engedetlenség jegyében cselekedett, amely születésétől fogva végigkísérte az amerikai nemzetet a “bostoni teadélutántól” a polgárjogi mozgalmakig. Judith Miller cselekedete hű az alkotmányhoz, mivel azt a jogot védi, hogy az amerikaiak tájékozódhassanak a sajtóból a fontos ügyekről, a sajtónak pedig ne kelljen kormányzati megtorlástól tartania.

A The New York Times szerkesztőségi kommentárja mély csalódottságát fejezi ki amiatt, hogy a Time hírmagazin, a bírósági felszólításnak eleget téve, a múlt héten kiadta saját újságírója, Matthew Cooper feljegyzéseit, az utóbbi tiltakozása ellenére, ezzel értelmetlenné téve Cooper addigi áldozathozatalát. Cooper elkerülte a börtönt, mivel forrása az utolsó pillanatban feloldotta vállalt hallgatási fogadalma alól.