A Cientifica nevű tanácsadócég nemrég elkészített tanulmányában hívja fel a figyelmet a nanotechnológiai befektetéseket fontolgató cégek előtt álló, gyakran a jogi környezetben rejlő lehetséges nehézségekre.

A tanulmány szerint minden, nanoméretű anyagokat gyártó vagy hasznosító vállalatnak mérlegelnie kell a technológiával kapcsolatos kockázatokat és a vonatkozó jogszabály-változtatások lehetséges kimenetelét.

„A nanotechnológiával foglalkozó vállalatok jelenleg ki vannak szolgáltatva a törvényhozóknak és a biztosítóknak” – állítja a riport. Ez a sebezhetőség annak köszönhető, hogy a nanotechnológia által használt anyagok biztonságosságáról viszonylag keveset tud a világ. Ha a nanotechnológia valamelyik ágával kapcsolatban bebizonyosodna az eljárások veszélyessége, e cégek hátrányos jogszabály-módosításokkal, kompenzációs perekkel és magas biztosítási díjakkal nézhetnek szembe.

A nanotechnológia által használt anyagok veszélyességével kapcsolatban főleg a méretcsökkentéssel járó tulajdonságváltozások, mint a mérgezővé válás kockázatát hangsúlyozzák a kétkedők.

A tanulmány szerint azonban a jövőbeni jogi szabályozás enyhülhet, ha a törvényhozók képesek különbséget tenni kockázatok és fennálló veszélyek között. A veszélyesség ugyanis egy anyag független tulajdonsága, a kockázatokat viszont minimálisra lehet csökkenteni.

A felmerülő rizikókat már a törvényhozók és a biztosítótársaságok is mérlegelték, a nanorészecskére vonatkozó, közösen elfogadott definíció hiánya azonban gátolja az előrelépést. Eközben egyetlen üzemi baleset is pánikreakciót indíthat el, mely nem csak a ’veszélyes’ anyag, hanem akár a teljes nanotechnológia megkérdőjelezéséhez is vezethet – állítja a tanulmány.