Az Európai Unió vezetői üdvözölték, hogy a vasárnap lezajlott luxemburgi népszavazáson a választók 56,5%-a mondott igent az Európai Alkotmányra 44,4% ellenében. Ez különösen annak fényében jelentős, hogy az Alkotmány francia és holland elutasítása súlyos kétségeket vetett fel a dokumentum jövőjével kapcsolatban.

A múlt hónapban az Unió vezetői úgy döntöttek, hogy az Alkotmány ratifikációjának határidejét 2006 novembere utánra halasztják. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök vasárnap egy televíziós műsorban kitartott azon véleménye mellett, hogy az alkotmány “nem halt meg”.

“A történtek azt üzenik Európának és a világnak, hogy az Alkotmány nem halt meg a francia és a holland népszavazás után” – mondta Juncker az “igen” győzelme után adott első nyilatkozatában. “Szorosabb eredményre számítottam” – tette hozzá. “Ez egy kis ország, ugyanakkor egy nagy nemzet közös akaratának kifejezése. Ez a szavazás ugyanolyan fontos volt, mint a francia és a holland.” Luxemburg a 25 tagállam közül tizenharmadikként, illetve a francia és a holland “nem” után elsőként ratifikálta az alkotmányt.

Gerhard Schröder német kancellár üdvözölte az eredményt, mint “olyasvalamit, amire a luxemburgiak büszkék lehetnek”. A népszavazás “bátorítás és egyben felhívás az összes tagországnak, hogy mielőbb rátaláljanak a jelenlegi krízisből kivezető közös útra” – tette hozzá.

Nagy-Britannia, az EU soros elnöke is üdvözölte az eredményt. “Gratulálunk Juncker miniszterelnök úrnak és a luxemburgi népnek a kampány során folytatott nyílt és élénk vitához” – olvasható Tony Blair sajtóközleményében. Nagy Britannia úgy döntött, hogy egyelőre “befagyasztja” a népszavazásra vonatkozó terveit. A közlemény szerint az Unió vezetői egyetértenek abban, hogy “némi szünetre van szükség, hogy az Unió vezetői értékelhessék a történteket. A további ratifikációról szóló döntés a tagállamok saját hatáskörébe tartozik.”

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso “nagy megelégedéssel” fogadta az eredményt. A luxemburgi döntés “erőteljes jelzés a vezetők felé, mert azt jelenti, hogy a tagállamok többsége szerint az Alkotmányos Szerződés teljesíti elvárásaikat, azáltal, hogy utat nyit egy demokratikusabb, átláthatóbb, hatékonyabb és erősebb Európa felé.”

Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter szintén üdvözölte az eredményt, megjegyezve, hogy Spanyolország volt az első, amely népszavazáson hagyta jóvá az Alkotmányt februárban. “A végeredmény jó hír Európának”, amely hozzájárulhat ahhoz, “hogy megváltoztassa az elutasító és pesszimista hangulatot, ami eluralkodott rajtunk.”

Josep Borrell, az Európai Parlament spanyol elnöke szerint a luxemburgiak – részben a londoni merényletek kapcsán – felismerték, hogy “az európai biztonság garantálásához több Európára van szükség.”