Csehország, Szlovákia és Lengyelország az eredetileg tervezett hétéves uniós költségvetés mielőbbi elfogadását szorgalmazza. Ez a visegrádi országok külügyi vezetőinek budapesti megbeszélésén hangzott el. Magyarország így a visegrádiak körében is egyedül maradt azzal a javaslattal, mely hároméves költségvetést javasolt.

Gyurcsány Ferenc a sikertelen brüsszeli uniós csúcs után állt elő a három éves, átmeneti költségvetés javaslatával. Az ötletet azonban a Magyarországgal együtt csatlakozott visegrádi országok se támogatják.

“Mi a végleges határozatokat részesítjük előnyben, nem pedig a részleges megoldásokat. Úgy gondoljuk, először igyekezni kell, és mindent aktívan megtenni azért, hogy elérjünk egy egész időszakra szóló keretet, tehát a 7 évre szóló keretet” – mondta Szlovákia külügyminisztere.

A V4-ek elfogadták a július 1-jén kezdődött magyar soros elnökség programját, amely a polgárközeli politizálást, az érdekegyeztetést, a Nyugat-Balkán és Ukrajna európai integrációjának támogatását sürgeti.