A számítógépre alkalmazott találmányokról (Computer Implemented Inventions, CII) szóló európai irányelv tervezetét elutasította az Európai Parlament. A szavazás óta meglepően egyforma hangokat hallatnak a különböző érdekcsoportok sajtóirodái.

A tervezet visszautasítását majd’ minden érdekelt fél ünnepli és saját győzelmeként értékeli. A szoftverszabadalom ellen lobbizók teljes szívvel üdvözölték a szavazást és mulatnak a szabadalom bevezetését sürgető lobbistákon, amiért azok annyi pénzt öltek hiába a kampányukba.

A The Registernek nyilatkozó szakértő szerint a szabadalom bevezetését sürgető lobbisták által alkalmazott drága módszer csütörtököt mondott, mert félrevezető volt.

A Business Software Alliance (mely egyike volt a leghangosabb, a szabadalmak bevezetését célul kitűző lobbicsoportoknak) azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartja az EP szavazását és egyetért az ebből kiolvasható gondolkodási időre szóló felhívással. A BSA európai szabályozásügyi igazgatója kiemelte, hogy az újítok eddig élvezett jogvédelme legalább megmarad a jövőben is, és ez kulcsfontosságú az európai versenyképesség tekintetében.

A Microsoft nem kommentálta a szavazás eredményét, és a válaszadás terhét az EICTA-ra hárította. Az EICTA (amely a high-tech cégek európai kereskedelmi testülete) annak ellenére, hogy keményen lobbizott a törvénytervezet elfogadása mellett, most szintén dícsérte az európai parlamenti képviselőket, mert azok visszautasították azt a törvénytervezetet, amely a szabadalmi jogvédelem területét beszűkítette volna.

A Campaign for Creativity, amely a törvénytervezet elfogadásáért küzdő kisvállalatokat képviselte, szintén győzelmet kiáltott. Honlapjukon most az olvasható, hogy “a számítógépre alkalmazott találmányok megmenekültek Európában.”

A Szabad Szoftverekért Alapítvány (Free Software Foundation, FSF) számára az a vélemény, mely szerint egy megfelelő irányelv megvédhette volna a technológiai fejlesztéseket a szabadalmaztathatóságtól, torzítás ahhoz képest, amiről a valódi vita szólt. A csoport szóvivője szerint a high-tech újítások mindig szabadalmaztathatóak voltak és akkor is szabadalmaztathatóak maradtak volna, ha az irányelv elfogadásra kerül.