Ausztrália vezető internetipari testülete ellenőrizné az USA-val kötött Szabadkereskedelmi Megállapodást kihasználva a szövetségi szerzői jog módosításaival együtt bemutatott „szabadkikötős” tervezetet.

A tervezet célja, hogy megszabadítsa az internet- és tartalomszolgáltatókat az ügyfeleik által elkövetett visszaélések pénzügyi következményeinek felelősségétől.

Az Internetipari Egyesület (IIA) már januári hatályba lépése óta figyelemmel kíséri az új szabályozást; Peter Coroneos vezérigazgató most egy a tervezet internet-szolgáltatókra gyakorolt hatását elemző hivatalos vizsgálat lefolytatását szorgalmazza.

A szabályozás értelmében az internet- és tartalomszolgáltatók elkerülhetik a szolgáltatásaikat érintő pénzügyi felelősséget, amennyiben önkéntesen alávetik magukat a szerzői jogi törvény kiegészítésében foglaltaknak.

Coroneos úr már korábban ismertette kételyeit, miután nyilvánosságra került: néhány internet-szolgáltatót az USA-ból érkező, mechanikusan generált elmarasztaló értesítésekkel bombáznak, sok esetben bizonyítottan helytelenül.

Az IIA célja a hibásan generált levelek elküldését motiváló tényezők felkutatása; szintén fontosnak tartják a szabályozásban menedékre lelt internet-szolgáltatók számának és az általuk kapott figyelmeztetések mennyiségének ismeretét.

Az iparegyesület szerint a vizsgálatban az ausztrál kormány is érdekelt.