Charles Clarke brit belügyminiszter szerint az uniós kommunikációs szolgáltatókat a terrorelhárítás segítése érdekében a telefonhívásokra és e-mailekre vonatkozó adatok megőrzésére kellene kötelezni.

A tervezetet az Unió bel- és igazságügyi tanácsának a Clarke által a londoni terrortámadásokat követően kezdeményezett szerdai ülésén tárgyalják majd.

Franco Frattini, az EU biztonságpolitikai biztosa szerint azért van szükség összeurópai szintű intézkedésekre, mert egyes tagállamokban hiányzik az adatmegőrzésre vonatkozó jogi szabályozás, ami megkönnyíti a terroristák helyzetét. Azt is hozzátette azonban, hogy a cégeket terhelő adattárolási kötelezettség kizárólag korlátozott időre (6-12 hónap) vonatkozhat majd.

Az angol belügyminiszter a megbeszélésen mutatja majd be uniós kollégáinak az összes magán-telefonhívás, szöveges üzenet és e-mail adatainak megtartására és hatósági átadására vonatkozó tízpontos tervezetét.
Claude Moraes, az Európai Parlament polgári szabadságjogi bizottságának munkáspárti képviselője, a magas kiadásokra hivatkozva elutasítja a tervezetet. „E-mailek és telefonhívások millióiról van szó. Ezek tárolásának költségei még a közepes méretű szolgáltatókat is a tönk szélére sodorhatják.”

Az Egyesült Királyságban egyébként már létrejött egy önkéntes alapú gyakorlati szabályozás, mely alapján az emailek, hívások és szöveges üzenetek adatait – tartalmuk nélkül – tárolják.

A brit belügyi tárca hasonló európai szabályozás bevezetését tartja kívánatosnak.