Egy volt, és egy jelenlegi alkotmánybíró, Lábady Tamás (1990–1999) és Holló András (1996–) újraválasztásával megszűnhet az a patthelyzet, amely az Alkotmánybíróság (AB) új tagjainak megválasztása körül alakult ki az utóbbi hónapokban – értesült a HVG.

A törvény szerint 11 fős testületnek tavaly december óta már csak nyolc tagja van – utoljára 1999 nyarán volt képes ugyanis újakat választani a parlament. A megüresedett posztokra két jogtudós – Bragyova András (55 éves) és Kovács Péter (46) – személyében már tavaly év végén meg tudott egyezni az MSZP és a Fidesz, ám a hiányzó harmadik jelölt ügyében nem jött létre megállapodás, ezért a választást fél éve halogatja az Országgyűlés.

A holtpontról a tárgyalásokat várhatóan az fogja kimozdítani, hogy novemberben hét fősre csökkenhet – és ezzel határozatképtelenné válhat – az AB, mivel lejár Holló András jelenlegi elnök mandátuma. A HVG érdeklődésére mindkét nagy pártnál megerősítették, hogy Bragyova és Kovács mellett a jobboldal jelöltjeként az első AB 1993–1998 közötti elnökhelyettese, Lábady Tamás (61), a Pécsi Ítélőtábla jelenlegi elnöke, míg a baloldal jelöltjeként Holló András (62) lehet ősszel a befutó, így három év után ismét teljes létszámmal működhetne az alkotmányvédő testület.