A világ második legnagyobb bankja, az HSBC azt tanácsolja legutóbbi tanulmányában: néhány tagországnak jobb lenne, ha kilépne a közös monetáris unióból. Az első kieső Olaszország lehetne.

Az HSBC legutóbb tanulmánya szerint Németország, Olaszország és Hollandia gazdaságát alaposan megtépázta az Európai Központi Bank monetáris politikája, így lehet, hogy az euró feladásával jobban járnának. Az elemzés szerint ugyanakkor rendkívüli óvatossággal kell eljárni az ügy kezelésekor és jól végig kell gondolni annak előnyeit és költségeit, mivel rendkívül magas az eurózóna teljes feloszlásának veszélye.

Németország a kilépés esetén az ország gazdasági fejlődésének megfelelőbb alapkamatot választhatna, s ennek segítségével visszanyerhetné a fiskális folyamatok feletti uralmat. A legjobban azonban Olaszország járna, akinek a jelenlegi, a GDP 107 százalékára rúgó államadóssága jóval kisebb terhet jelentene egy gyengébb “új líra” visszaállítása esetén.

Az olasz államadósság és a költségvetési deficit egyébként egyike a kedden kezdődött Ecofin témáinak is, mely az eurózóna pénzügyminisztereinek csúcstalálkozója. Az ülésen várhatóan mintegy két év haladékot adnak Olaszországnak, hogy a Maastricht-i Kritériumokban meghatározott, a GDP arányában mért három százalékos deficitplafon alá vigye a jelenleg négy százalékos államháztartási hiányt. Portugália szintén komoly fejmosást kaphat, az országban ugyanis a büdzsé hiánya csaknem hat százalék, ami a felső határ duplája.