Az Alkotmánybírósághoz fordul öt kereskedelmi médium és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége amiatt, hogy a médiumok nem tájékoztathatnak saját képanyaggal a törvényhozás munkájáról – tájékoztatta közleményben hétfőn az RTL Klub sajtófőnöke a hvg.hu-t.

A közlemény szerint az aláírók mindegyike “a sajtószabadság megsértésének tartja, hogy a Parlament üléseiről kizárólag az Országgyűlés Hivatala által működtetett, zárt láncú televíziós hálózaton keresztül készített képek alapján adhat tájékoztatást”. A mostani szabályok miatt például nem láthatnak a nézők olyan ülést, ahol a 386 képviselőnek csak töredéke vesz részt, “az Országgyűlés saját kamerái ugyanis ilyenkor szándékosan nem adnak teljes képet az ülésteremről”. Kifogásolják azt is, hogy “hivatalos” képen csak az éppen felszólaló képviselőt mutatják, de például a bekiabálókat nem, így az elektronikus média a váratlan eseményeket nem rögzítheti saját eszközeivel, közölte.

Mindezek miatt az aláírók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV, a Magyar ATV, a Független Hírügynökség és a MÚOSZ – úgy látják, hogy a parlament megsérti a médiatörvény azon előírását, amely szerint az Országgyűlés kötelezettsége a parlamenti közvetítések pártatlanságát biztosító közvetítési rend meghatározása, ezzel mulasztásos alkotmánysértést követ el.