Az e-kormányzással foglalkozó ENSZ munkacsoport végül nem mutatott fel konszenzust az általa vizsgált legfontosabb kérdésben. Az ülések résztvevői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy egyetlen ország túlzott befolyása nem kívánatos a világhálón.

Korábban már foglalkoztunk az ENSZ munkacsoport jelentésének előzetesen várható tartalmával. Az előzetes várakozásoktól azonban eltér a csütörtökön kiadott jelentés, amely végül négy lehetséges alternatívát tár a novemberben összeülő „Infromációs Társadalom” csúcsértekezletre érkező vezetők elé. Az egyik javaslat érintetlenül hagyná a jelenlegi rendszert a már létező egyesült államokbeli nonprofit szervezet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) felügyelete alatt: ez a szervezet hozná továbbra is az Internet-címeket érintő alapvető szabályokat. Az elképzelések másik véglete szerint az ICANN újjászervezésével az ENSZ felügyelete alatt egy új nemzetközi szervezet jönne létre.

„Végső soron a kormányok döntésétől függ, hogy lesznek-e egyáltalán változások” -mondta az e-kormányzással foglalkozó ENSZ munkacsoport vezetője. Markus Kummer szerint a munkacsoport egésze elismeri az USA kiemelkedő szerepét, nem vitatva, hogy azért bír most is meghatározó jelentőséggel az Internet felügyelete tekintetében, mert annak korai fejlődését nagyrészt ez az ország alapozta meg.

A jelentést kritikus szemmel nézők szerint az ICANN továbbra is túl közel áll az USA kormányához, amely 1998-ban az erre ruházta át vonatkozó hatásköreit, de máig vétójoggal élhet annak döntései felett.