A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kiadta éves jelentését a magyar gazdaság helyzetéről. Az országjelentés ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára a makrogazdaság, a monetáris és fiskális politika, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac és az innováció területén, illetve összefoglalást ad a 2004-2005. év eseményeiről és néhány 2006-ra tervezett intézkedésről is.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amelynek Magyarország 1996 óta tagja, másfél évente készít átfogó elemző tanulmányt tagországairól. A 2005. évre vonatkozó szokásos országjelentést a mai napon a pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón ismertette az OECD igazgatója.

A bemutatott tanulmány, amely Magyarország esetében immár a nyolcadik, hosszú előkészítő munka eredménye, és azt az OECD szakértői a magyar gazdaság képviselőivel konzultálva állítottak össze.

Az országjelentés ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára a makrogazdaság, a monetáris és fiskális politika, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac és az innováció területén, illetve összefoglalást ad a 2004-2005. év eseményeiről és néhány 2006-ra tervezett intézkedésről is. Elismeréssel szól a magyar gazdaság teljesítményéről, az egyre egészségesebbé váló növekedési szerkezetről. Ugyanakkor fő üzenetként azt fogalmazza meg, hogy erősíteni kell a monetáris és a fiskális politika közötti együttműködést annak érdekében, hogy az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítése a legkisebb növekedési áldozattal járjon. A jelentés utal továbbá a Kormány deklarált céljának megfelelően a 2005-ös deficitcél teljesítésének, valamint az irányadó kamatláb fokozatos csökkentésének szükségességére.