A rendőrökön kívül az orvosok sem értenek egyet azzal, hogy egy pohár bor vagy sör után lehessen vezetni. A szakemberek szerint ennek beláthatatlan következményi lennének. A kormány SMS kampányának második része erről szól.

A rendőrök szigorítanák az ittas vezetők elleni szankciókat, míg a kormány arról faggatja az embereket, hogy mi lenne, ha egy pohár sör vagy bor után is lehetne vezetni. Most a zéró tolerancia elve érvényesül, azaz 0 százalék véralkohol-szinttel szabad csak a volán mögé ülni.

Pausz Ferenc, alezredes, osztályvezető, Közlekedésrendészeti Osztály ORFK: “Ha megemelnénk ezt az értéket, tehát ha a 0 fölé mennénk valamennyivel, akkor vélhetően az ittasan okozott balesetek száma megemelkedne, és erre egy svéd példát tudok mondani, ahol 0,5-ről, 0,2-re szorították le az alkohol szintet, és ezzel ha jól emlékszem rá, olyan 6 egész egynéhánytized százalékkal csökkentek a balestek száma.”

Itthon évről-évre nő az ittas vezetők okozta közúti balesetek száma. A karambolok 10-12 százalékában általában ők a hibásak. Az orvosok azt mondják, pszichésen még éretlenek a magyarok arra, hogy csak egy pohárral igyanak, mielőtt vezetnének.

Takách Gáspár, osztályvezető főorvos, Pszichiátriai Intézet: “Más vonatkozásban is gondok vannak, a közösségi határok betartásával is, az értékek tartásával, és ahogy látjuk az alkoholisták nagy számát. Korai lenne társadalmilag, erre még nem vagyunk megérve.

Valószínűleg a kormányban ülők is tudják ezt, mert a hírek szerint nem tervezik az ittas vezetés szabályainak enyhítését. Az SMS-ekkel csak az emberek véleményére kíváncsiak.