Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 113,7 millió eurót követel vissza a tagállamoktól a helytelenül kifizetett mezőgazdasági támogatások miatt. A támogatást azoknak a tagállamoknak kell visszafizetniük, melyekben nem ellenőrizték megfelelően az kifizetéseket, illetve ahol az uniós szabályokkal ellentétesen költötték el a pénzeket.

„Ez egy rendkívül fontos folyamat, melynek célja az, hogy biztosak legyünk abban, hogy a KAP költségvetést megfelelően költik el, és minden helytelenül kifizetett összeget vissza fizetnek. Nagy lépéseket tettünk az elmúlt években az ellenőrzési folyamatok fejlesztésében és eltökélt vagyok abban, hogy ezek az erőfeszítések a jövőben is folytatódjanak.” – jelentette ki Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági biztos.

A döntés Belgiumot, Görögországot, Spanyolországot, Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát és az Egyesült Királyságot érinti.

Görögországnak kell a legtöbbet, 62,53 millió eurót visszafizetnie. 38,55 millió eurót a prémium anyajuh és kecske után járó támogatások ellenőrzésének hiányosságai, és 23,98 millió eurót a dohánytámogatás hiányosságai miatt.

Franciaországnak 18,4 millió eurót kell visszatérítenie a vidékfejlesztési kiadások dupla kifizetése, és 14,52 millió eurót a bor szektorban helytelenül kiosztott pénzek miatt.

Spanyolországtól 16,99 millió eurót követel vissza a Bizottság a gyümölcs és zöldség támogatások kifizetési határidejének elmulasztása miatt.

A mezőgazdasági támogatások az unió költségvetésének 40 százalékát teszik ki, amely az EU jövőbeli költségvetéséről szóló viták egyik sarokköve. Egyes tagállamok, köztük az Egyesült Királyság és Svédország, a támogatási rendszer teljes reformját szeretné elérni, miközben több pénzt fordítana a kutatás-fejlesztésre és más munkahely teremtő szektorokra. Más tagállamok, élükön Franciaországgal továbbra is támogatják az EU mezőgazdasági politikáját.