Az egyesült királyságbeli pénzügyi szolgáltatókat felügyelő hatóság, a Financial Services Authority (FSA) elnöke szerint az EU szabályozásából fakadó terhek miatt komoly veszély fenyegeti az ipart

Az FSA 2005. július 21-én megtartott éves konferenciáján Sir Callum McCarthy arról beszélt, hogy a röviden Basel II-nek nevezett európai pénzügyi cselekvési terv és az egyesült államokbeli Sarbanes-Oxley Act által kiszabott előírások teljesítésével a pénzügyi szolgáltató cégekre többszörös költség és munkateher hárul.

Mc Carthy legélesebben a Bizottság pénzügyi eszközök piacairól – Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) – szóló, nem teljesen befejezett irányelvét ítélte el, amely várhatóan 2006 októberében hatályosul. Elmondása szerint ezt az előírást nem vetették alá az egyébként alapelvi jelentőséggel bíró megfelelő költség-haszon elemzésnek.

Az FSA elnöke üdvözölte azt a Charlie McCreevy belső piacért felelős biztos által számos alkalommal megerősített bejelentést, amely szerint a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkoztatott hatástanulmányok az EU törvényhozásában a jövőben központi szerephez jutnak. Hozzátette azonban, hogy a MiFiD területén ez nem érzékelhető.

A Financial Services Practitioners’ Panel és a Financial Services Consumer Panel részéről érkezett képviselők egyetértettek Mc Carthy szavaival, amikor elmondták, hogy a törvényelőkészítés hiányosságaira visszavezethetően a MiFiD előírásaiból származó igazi előnyök a fogyasztók számára valójában nem garantálhatóak.