Az Európai Bizottság új tervezettel készül előállni, mellyel meg lehetne nehezíteni az illegális pénzek vándorlását az EU-ban. Az ajánlat szerint a pénzintézeteknek minden utaláskor regisztrálnia kellene az átutaló nevét, címét és számlaszámát.

Az új szabályok az Európai Unió és a külvilág között a legkisebb összegekre is érvényben lennének, míg a blokkon belül egyszerűbb szabályok is elegendőek lesznek. Amennyiben a pénz feladója – legyen az magánszemély vagy vállalat – visszautasítja az adatszolgáltatást, a pénzintézetek kötelesek lesznek az átutalást visszautasítani, illetve megszüntetni a kapcsolatot a klienssel. Ezen felül a bankok kötelesek lennének a hatóságoknak kérésre adatot szolgáltatni megelőzés és bűnüldözés céljából.

Az ötlet nem új, még a 2004-es madridi robbantásos merénylet után fogalmazódott meg, egy sor más antiterrorista kezdeményezéssel együtt, ám a többségük végül nem került elfogadásra. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannián azonban most nagy a nyomás a terror-ellenes intézkedések bevezetése területén, különösen a július 7-i londoni merényletsorozat után, melyben 56-an haltak meg.

Eközben Franciaország és Nagy-Britannia közös lépéseket is tervez a terror visszaszorítása érdekében. Hétfőn Tony Blair brit és Domonique de Villepin francia miniszterelnök megállapodtak abban, hogy a két ország képviselői megosztják egymással információikat a lehetséges célszemélyekről, valamint a lehetséges célpontok védelméről. Ezen felül közös terveket készítenének a muszlim közösségek radikalizálódása ellen, melyek Nagy-Britanniában 3, Franciaországban hét százalékot tesznek ki.