Egyedülálló teljesítménnyel rukkolt elő Magyarország, erősödő gazdaság mellet is élen állunk vállalati csődökben. A magyarázat részben hungaricum: a cégek azért jönnek létre, hogy majdan megszűnjenek. Az alig álcázott adócsalás mellett az uniós tagság az ok.

Magyarországnak a legjobb a csődindexe a régióban, 2,1 százalék. A meglehetősen bonyolult képlet alapján kalkulált számból levonható következtetés azonban egyszerű: a régióban nálunk megy tönkre arányaiban a legtöbb vállalat. A felszámolási eljárás alá kerülő cégek száma a tavalyi évben közel megháromszorozódott az 1997-es bázishoz képest, amivel Magyarország, Portugália mögött dobogós helyezést ért el. Mindez 4 százalék körüli gazdasági makro mutatók mellett alakult ki. Hüvelykujj szabályként ugyanis a javuló gazdasági környezetben a fizetésképtelenségi indexek általában csökkennek – olvasható az Euler Hermes kutatócég elemzésében. A magyarázat egyik fele, hogy a belföldi piacra termelő cégek, illetve a hazai exportőrök kevéssé érezték a javuló gazdasági feltételeket, miközben a multinacionális vállalatok magyarországi leányvállalatai prosperálni tudtak. Az ismert versenyképességi problémákkal (erős forint-árfolyammal, költségnövekedéssel) küzdő exportőrök, illetve az uniós csatlakozás negatív hatásait leginkább elszenvedő élelmiszeripar, valamint az agrárszféra helyzete látványosan romlott.

Ez logikus, s a nagyobb létszámú társaságok csődjét meg is magyarázza. Azonban a liliputi cégek ellen indított felszámolások oka máshol keresendő. Ezek zömét ugyanis eleve azért hozzák létre, hogy aztán csődbe menjenek, elvigyék a nagyobb “anyavállalatok“ sarát – mondták el lapunknak az adóhivatalnál. Több módszer létezik. A legelementárisabb, hogy vagyonnal nem rendelkező személy nevére alapítanak vállalkozást. A bonyolúltabb, hogy a cég még bejegyzési eljárás idején vált tulajdonost, sőt esetenként csődbe is megy. Ezért van például évente 15-16 ezer meghatározhatatlan társaság. Ügyleteiket egymással bonyolítják, harmadik-negyedik számla után lehet csak eljutni a tényleges bevételt megtermelő vagy megszerző cégig. (EItt elsősorban nem a pénzmosásról, hanem az adók és járulékok elkerüléséről van szó.) Többségük címe nem létezik avagy csak egy postafiók. Így nincs írat, nincs ellenőrizhető számla, nincs semmi. A cég csődbe megy, majd létrehoznak még egyet ugyanezzel a céllal.