Nem minden Magyarországon működő offshore cégnek teremtenek túlélési lehetőséget az akadálymentesítő csomagban elfogadott adóváltozások – mondták a hvg.hu-nak a szektort ismerő tanácsadók, akik szerint a kedvező és igen egyszerű eddigi adószabályok januári megszűnése miatt számos offshore vállalat mégis elköltözhet tőlünk.

Az itthon offshore státuszt élvező cégek – azaz az olyan vállalkozások, amelyek Magyarországon tényleges tevékenységet nem végeznek – az uniós szabályok miatt jövő januártól elvesztik speciális helyzetüket, és az ezzel járó adókedvezményeket is.

E cégek az eddig érvényes 4 százalék helyett 16 százalékos társasági adót fizetnek majd, sőt elveszítik az iparűzési adó megfizetése alóli mentességüket is.

A kedvezőtlen változások miatt az elemzők és a tanácsadók már korábban megkongatták a harangot a hozzávetőleg 700 itthon bejegyzett offshore cég felett, a kedvező adózási feltételek fenntartása érdekében ezek a vállalkozások ugyanis könnyen szedhetik a sátorfájukat és más országba költözhetnek.

Az elköltöző cégek viszont érzékeny veszteséget okozhatnak az ország büdzséjének: az alacsony adóztatás ellenére e vállalatok az elmúlt öt évben becslések szerint közel 100 milliárd forinttal gazdagították a költségvetést.

Nem is csoda, hogy a kormány – részben engedve a tanácsadói lobbi nyomásának – megoldást próbált keresni az offshore cégek itt tartására.

Bővebben:
http://hvg.hu/…e/page2.aspx