Silvio Berlusconi „katasztrófának” és „szabadrablásnak” nevezte az eurót, amely mindenkit „átvágott”. Az olasz miniszterelnök euró elleni kirohanása inkább a 2006-os választások előszeleként és Romano Prodi elleni támadásként értelmezhető, mintsem komoly gazdaságpolitikai célként.

Nem Berlusconi az első olasz politikus, aki támadást intézett az euró ellen, hiszen koalíciós partnere, az Északi Liga már korábban felvetette, hogy az euró mellett újból vissza kellene állítani a lírát.

Az olasz miniszterelnök kijelentése elsősorban a 2006-os választások kampányának előkészítése lehet, ugyanis Berlusconi az euróval együtt éles támadást intézett a volt Európai Bizottsági elnök, a jelenlegi olasz ellenzéki vezér Romano Prodi ellen is. A miniszterelnök azzal vádolta meg a Bizottság volt elnökét, hogy ő az oka annak, hogy Olaszország kedvezőtlen feltételekkel lépett be az eurózónába, ami a mostani válsághoz vezetett.

A politikai jelleget támasztják alá Corriere della Sera közvéleménykutatási adatai is, amelyek szerint Prodi balközép tömörülése hat százalékponttal vezet Berlusconi előtt.

Az Európai Bizottság szóvivője és neves közgazdászok ugyanakkor egybehangzóan állítják, hogy az euró nem okozhat problémákat az olasz gazdaságnak. Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet korábbi vezetője szerint Olaszország deficitje, ami jelenleg a GDP 4,3 százaléka, megduplázódna, ha Róma elvetné az eurót.