Látványosan jól vizsgáztak a Nagy-Britanniát behálózó térfigyelő rendszerek a terroristák utáni hajszában. A megfigyelés eme módszere iránt most világszerte megélénkült az érdeklődés.

Ellesett pillanatok a mindennapi életből: metróhoz igyekvő, buszon kapaszkodó, hátizsákot cipelő fiatalemberek. Valamennyi felvételt zárt láncú kamerák (CCTV) szolgáltatták a július 7-ei londoni öngyilkos robbantókról és a július 21-ei meghiúsult merénylet feltételezett résztvevőiről. Nagy-Britannia a világ ily módon legalaposabban szemmel tartott országa, becslések szerint minden tizedik – összesen 4 millió – CCTV itt kíséri figyelemmel, mi történik a közterületeken, a járműveken, a bankokban és az autóparkolókban. Csak Londonban 500 ezer kamera pásztázza a járókelőket, a pályaudvarokon 1800, a metróvonalakon 6 ezer van belőlük. Egy átlagos munkanapon legalább 300 kamera látókörébe kerülhet bele, aki dolgozni megy, utána kollégáival felhörpint egy sört, itt-ott vásárol valamit, majd hazaindul.

Az elektronikus megfigyelés kísérleti időszaka az 1970-80-as években volt, az első zárt láncú kültéri kamerarendszert 1985-ben állították fel a britek. Azóta is szüntelen vita folyik arról, hogy törvényes-e a közterületek, pontosabban az itt megforduló emberek figyelése. Külön internetes oldal ad például tanácsot, hogyan lehet házilagos módszerekkel megvakítani a kamerákat. Átmeneti megoldásként a nejlonzacskót, a festékszóró pisztolyt vagy a kábelt elvágó baltát ajánlják, hogy csak a legfrappánsabbakat említsük.

A szabadságjogok csorbítását látják sokan a mindennapok effajta nyomon követésében, ezért – a kamerák ideiglenes kiiktatása helyett – a jelenleginél szigorúbb keretek közé szorítanák az ily módon rögzített információk felhasználását. A bűnüldöző szervek és – különösen az elmúlt hetek merényletei után – egyre több kormány viszont, épp ellenkezőleg, a köztéri kamerák számának látványos növelését és az így szerzett információk minél hosszabb ideig való megőrzését szorgalmazzák. A párizsi buszokra például Franciaországban már idén év végéig 4 ezer kamerát akarnak felszerelni, a már eddig is jól bekamerázott New York-i és washingtoni metrókat is újabb figyelő szemekkel akarják biztonságosabbá tenni, és hasonló tervekkel álltak elő Rómában és más európai nagyvárosokban is.

A cikk folytatása a HVG.HU oldalán:
http://hvg.hu/…1/page2.aspx