Az üzleti élet világszervezete sajtóközleményében aggodalmát és mély elkeseredettségét fejezte ki a Kereskedelmi Világszervezet Dohai Fordulójának keretében e héten tartott tárgyalások egy helyben állása miatt.

Az International Chamber of Commerce (ICC) megismételte azt a felhívását, amelyben a multilaterális kereskedelmi tárgyalásokon tanúsítandó fokozott erőfeszítést vár el a kormányoktól a Doha Fejlesztési Menetrend (Doha Development Agenda, DDA) globális gazdasági növekedésre és munkahelyteremtésre vonatkozó fejezeteinek jövő évre tervezett sikeres lezárása érdekében.

Az ICC Főtitkára, Guy Sebban elmondta, hogy a legújabb találkozó nyilvánvalóan elmulasztott lehetőséget jelent arra nézve, hogy a régóta várt haladás a decemberben Hong Kong-ban tartandó miniszteriális konferencia idején végre meginduljon. Az augusztus elején tartott tárgyalások alatt az is nyilvánvalóvá vált, hogy a WTO tagországainak nagyon keményen kell dolgozniuk a tárgyalások szeptemberi folytatása során annak érdekében, hogy teljes mértékben előkészítsék a Hong Kong-i találkozó eredményesnek mondható lezárását.

A főtitkár véleménye az, hogy a G8-ak részéről megfogalmazott azon ígéretet, mely szerint a kormányok előremutató és kiegyensúlyozott eredményt produkálnak majd, még minden tárgyaló fél részéről komolyabb hozzáállásnak kell megerősítenie annak érdekében, hogy a genfi tárgyalóasztalnál megegyezés szülessen.

Guy Sebban emlékeztetett arra, hogy nem szabad lebecsülni a dohai forduló sikeres lezárásának szükségességét. Az ICC véleménye szerint a Doha Fejlesztési Menetrend előremutató és kiegyensúlyozott lezárása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a világkereskedelem rendszere megerősödjön, gyorsuljon a gazdasági növekedés, fejlődési lehetőségek nyíljanak meg és világszerte emelkedjen az életszínvonal.

Az ICC több mint 130 ország sokezer gazdasági vállalkozását és egyesületét összefogó, világszerte nagy tekintélynek örvendő szervezet, amely a nemzetközi szabadkereskedelem és a befektetési szabadság, valamint a piacgazdaság megvalósítása mellett tör lándzsát. A szervezet múlt század eleji megalakulása óta hirdeti abbéli meggyőződését, hogy a kereskedelem a béke és fejlődés megvalósításának egyik leghatékonyabb eszköze. Az ICC a kezdetektől, tehát 1947 óta vesz részt a GATT/WTO keretei között megtartott, összesen kilenc tárgyalási fordulón.