A Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához már csaknem 20 cég nyújtott be fellebbezést, mivel 2004. május elsejétől visszamenőleg nem akarják befizetni az iparűzési adót.

A Világgazdaság információi szerint nyilatkozattételre szólítja fel a közigazgatási hivatal azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek azt jelezték, hogy 2004. május 1-jétől nem kívánnak iparűzési adót fizetni.

A cégektől annak egyértelmű tisztázását kérik, hogy azokat a beadványokat, amelyeket a fővárosi adóhatóság által kiküldött fizetési meghagyás ellen benyújtottak, fellebbezésnek vagy önellenőrzésnek szánják-e – tudta meg a Világgazdaság. Dancsné Simon Mária, a hivatal hatósági főosztályának vezetője la apnak azt nyilatkozta, hogy az érintettek fellebbezésnek nevezték a szakmai álláspontjukat tartalmazó beadványt. Tartalmát tekintve azonban a saját maguk által önadózás keretében bevallott adót – adókötelezettséget – vitatják. Ennek korrigálására az önellenőrzés szolgál.

Az adózó eldöntheti, hogy jogorvoslati vagy önellenőrzési jogával kíván-e élni, esetleg mindkettővel. A kettő között jogi és eljárási szempontból is van különbség, ezért a döntés előtt ennek tisztázását szükségesnek tartják. Egy ilyen horderejű ügyben, mint az iparűzési adó, a hivatal a legkörültekintőbben kíván eljárni.