A Kormány által a 21 lépés programban vállalt változtatások alapvető célja a színvonalasabb gyógyítás, ellátás, a betegérdekek erőteljesebb érvényre juttatása. A cél egy olyan fenntartható finanszírozási rendszer, mely nem gátja, hanem ösztönzője és támogatója a további változásoknak, az egészségügyben alakuló egészséges folyamatoknak. Ugyanakkor a pénzügyi lehetőségek szem előtt tartása, a gyógyító-megelőző előirányzat betartása azt követeli, hogy egyre inkább előtérbe kerüljenek a gazdaságos, egyben szakmailag korrekt megoldások.

Ennek a folyamatnak fontos része az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosítása, melynek legfontosabb elemei az alábbiak.

Bővül az egynapos ellátások köre
A rendelet módosítása 41 beavatkozással bővíti az egynapos ellátások körét. A néhány hetes vagy napos kórházi ellátások jelentős része a kórházon kívül is megfelelően kezelhető, ezek a betegek a járóbeteg-szakellátásban vagy egynapos – kassza- és betegkímélő – sebészeti ellátás keretében is eredményesen gyógyíthatók.
Eddig, elsősorban a beavatkozások finanszírozási gyakorlata miatt az intézményeknek jobban megérte a beteg kórházba fektetése. Ennek felismerése vezetett arra a döntésre, hogy a fekvő- és járóbeteg-kasszák összenyitásával, egy egységes gyógyító-megelőző kassza jöjjön létre. Így az az egészségügyi intézmény sem jár rosszabbul, aki a beteget a járóbeteg-szakellátásban gyógyítja.
A következmény: ambuláns keretek között, de a beavatkozás minősége szerinti műtéti feltételek teljes biztosításával végrehajtott műtétek, melyek alatt vagy után nem kell szükségtelenül napokat kórházban feküdni, esetenként nem kell kilométereket utazni a kórházig. Így a betegek nagyobb arányban kaphatják meg a lakóhelyükhöz közeli, korszerű járóbeteg-ellátásban a számukra szükséges kezeléseket. A betegségben, keresőképtelenségben töltött idő is csökkenni fog, s egyértelműen javul, gazdaságosabbá válik az egészségügyi szolgáltatások kihasználtsága.
Az egynapos ellátás során nem éri hátrány a beteget, ugyanaz a felkészültségű személyzet, ugyanazokkal az eszközökkel, ugyanolyan orvostechnikai színvonalon, ugyanolyan biztonságosan látja el, mint kórházi kezelése esetén. Szigorú – rendeletben megfogalmazott – szakmai szabályok mondják ki, hogy mely esetekben látható el egynapos ellátás során a beteg, illetve mely műtétek, eljárások végezhetők el így.

Változások a laboratóriumi finanszírozásban
A laboratóriumi ellátások terén is fontos változtatásokra került sor az elmúlt időszakban, s ezeknek nyilván a finanszírozásban is tükröződniük kell. Könnyen belátható, hogy pazarlóvá teszi a rendszert, és a betegek érdekeivel is ellentétes, ha az egyes laboratóriumok korlátozott lehetőségei miatt nem megfelelően elvégzett vizsgálatot egy magasabban kvalifikált laboratóriumban meg kell ismételni. Az átalakítást követően lesznek olyan laboratóriumok is, melyek csak mintavételi helyként működhetnek. Azért hogy egyes laboratóriumok mintavételi hellyé minősítése ne okozzon ellátási problémát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Megyei Egészségbiztosító Pénztárak szakemberei helyszíni ellenőrzésen megvizsgálták, hogy a mintavételi hely és a vizsgálatot végző laboratórium közötti kapcsolat kialakítása megtörtént-e. A laboratóriumi finanszírozásában bekövetkező módosítások éves szinten várhatóan 1,7 milliárd kasszán belüli „megtakarítást” eredményeznek.

Új vizsgálati eljárások kerülnek a támogatott eljárások közé
A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon az összes haláleset mintegy egynegyedét okozzák. A daganatos halálozás mérséklésének egyik legígéretesebb stratégiája a szűrővizsgálat, azaz a magukat egészségesnek vélő, tünet- és panaszmentes személyek időről-időre megismételt vizsgálata a még rejtett betegség kimutatására alkalmas módszerrel.
Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel. A szűrővizsgálattal megelőzhető a betegség halálos kimenetele, mivel korábban szakorvoshoz juttatja a kezelésre szoruló betegeket, mintha a tünetek, vagy panaszok miatt orvoshoz fordultak volna.
Mostantól egy olyan új, egyszer használatos eszközt („stereotaxiás vákuum core biopszia (VCB) Mammotome”) támogat az egészségpénztár, mely segíti az igen korai stádiumú emlőelváltozások felismerését. A vizsgálathoz szükséges egyszer használatos eszköz finanszírozásával a felesleges sebészi beavatkozások száma csökken.

Új vizsgálati eljárások súlyos betegségek, sérülések korai felismerése érdekében
A korai diagnózis és beavatkozás érdekében két új vizsgálat kerül a finanszírozott eljárások közé: a látópálya rendszer, és a központi idegrendszer szemmozgató idegének neuro-ophtalmológiai vizsgálata. A vezető szemtünetek révén felismerhetők és időben kezelhetők a súlyos következményekkel járó kórképek, illetve a koponyasérülés okozta súlyos funkcióvesztések. Pl.: agyi vérömleny vagy daganatok korai felismerése

Vizsgálat a dohányzásról való leszokás segítésére
A dohányzásról való leszokás támogatására a nemzetközi módszertani ajánlásból átvett 3 új vizsgálat kerül a finanszírozottak közé: a paciens vizsgálat, a leszokási vizit, és a kilélegzett levegő szénmonoxid mértékének a meghatározása. Az eljárásokat kizárólag tanfolyamot végzett (elsősorban tüdőgyógyász) szakorvosok végezhetik.

Porphyriások gyógyítása
Megoldódnak a porphyriások ellátásában kiemelkedő aktivitású intézmény, a MÁV Kórház – ahol a korszerű diagnosztika és gyógyszer rendelkezésre áll – finanszírozási problémái, a betegcsoport ellátási feltételei tovább javulnak. A porphyriás betegek gyógyítása ezután biztonságosan, magas szakmai színvonalon történik. A több mint félmillióba kerülő vérkészítmény folyamatos beszerzésének anyagi akadálya megszűnik.

Új gyógyszer a vérmérgezés gyógyítására
A szepszis világszerte hozzávetőlegesen több mint 1400 életet követel naponta. A betegség előfordulása az elmúlt 10 évben 139 százalékkal nőtt, ma már a világ tizedik leggyakoribb haláloka! Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják, amely egyben az intenzív osztályokon kezelt betegek vezető haláloka is.
A szakmai erőfeszítéseket az egészségügyi tárca az Infektológiai Szakmai Kollégium által javasolt a Xigris (APC) terápia rendszerszerű társadalombiztosítási támogatásával is támogatja.

A minőségi, biztonságos vérellátás érdekében
Az Országos Vérellátó Szolgálat javaslatára változnak az egyes vérkészítmények árai. A változtatás indoka, hogy a tervezett módosítások az európai gyakorlatnak megfelelően a minőségi vérellátás szakmapolitikai szempontjainak érvényesítését segíti elő.

A módosítás számos eleme – új eljárások, terápiák befogadása – szakmai testületek javaslata alapján került a rendeletbe.

Megjelent a Magyar Közlöny 2005/98. számában.