A Belügyminisztériumban megtartotta alakuló ülését a Munkahelyi Esélyegyenlőségi Bizottság. A tíztagú testületben fele-fele arányban vannak jelen a munkáltató és a munkavállalók képviselői.

Napirenden szerepelt a Munkahelyi Esélyegyenlőségi Bizottság ügyrendjének elfogadása, a minisztérium Esélyegyenlőségi Tervének időarányos végrehajtása, az esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése a közigazgatás korszerűsítését követő létszámmozgások során, valamint panaszos ügyek vizsgálata és az országos esélyegyenlőségi referensi tanácskozásra való felkészülés megtárgyalása.

Szó esett a közelmúltban végrehajtott – igen eredményes – komplex egészségügyi szűrésről, a munkaidő-kedvezmény bevezetéséről (a kisgyermeket nevelők, a 40 év felettiek, a fogyatékkal élők és a csökkent munkaképességű BM dolgozók részére), a minisztériumban újdonságként bevezetett diétás ételválasztékról.

Dr. Bárdos Judit asszony, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, a bizottság társelnöke szorgalmazta a rendszeres és kötelező egészségügyi szűrővizsgálatok újbóli bevezetését, valamint a központi igazgatás dolgozóinak részére rekreációs célú kiadásokra költségvetési forrás tervezését. Az erre vonatkozó feltételek érdemi vizsgálatát dr. Dudás Ferenc közigazgatási államtitkár úr – a bizottság másik társelnöke – egy hónapos határidővel vállalta.

Dr. Bárdos Judit asszony kiemelte, hogy a dolgozókat érintő döntések során a munkáltató legyen tekintettel az Esélyegyenlőségi Tervben megjelölt nyolc kedvezményezett csoportra (pl. nyugdíj előtt állók, kisgyermeket nevelők, fogyatékkal élők, stb.), és a döntések előtt komplexen vizsgálja meg a dolgozók életkörülményeit. A minisztérium és a szakszervezet közötti megállapodás részeként kerülhet majd sor a javaslat áttekintésére és érvényesítésére.

Tájékoztató hangzott el arról, hogy eddig a Belügyminisztérium szervezeteinél és hivatalaiban összesen 96 egység alkotta meg és alkalmazza saját esélyegyenlőségi tervét. A tárca a munkahelyi esélyegyenlőségi referensek részére országos módszertani találkozót szervez, mely alkalmas lesz a tapasztalatok, a jó kezdeményezések cseréjére is.

A plenáris ülés munkáját mindvégig a tárgyszerűség és a korrekt együttműködés jellemezte, amely jelentősen hozzájárulhat a munkavállalók helyzetének javításához, illetve erősítéséhez.