Rádiótechnológia-alapú azonosító címkéket és azokat felismerő eszközöket gyártó vállalatok egy csoportja kedden bejelentette, hogy összevont szabadalmat jelentenének be, mellyel lehetővé válna a licenciákkal kapcsolatos feladatok egy központi helyen történő ellátása (ún. one-stop rendszerben), továbbá egységesülne a szabadalmi jogdíjak ügyintézése.

Az egységes nyilvántartásba vétellel elősegíthetnék a rádió-frekvenciás azonosító rendszer (radio frequency identification, RFID) széleskörű bevezetését, melyek az árukon található vonalkódokat váltanák fel. Az új technológia elterjedését szorgalmazza az amerikai védelmi minisztérium (államtitkárság – Defense Department) és a Wal-Mart áruházlánc is.

A szabadalmat közösen igénylő vállalatokat tömörítő csoport várhatóan idén ősszel jönne létre, egy eddig még nem ismert szakértő irányítása alatt, aki értékelné az e téren legfontosabb szabadalmakat és kiépítené a jogdíjak elosztásának rendszerét. Az érintettek nem tartják valószínűnek, hogy még idén megkezdődne a szabadalmi licenciák kiadása.