Több vidéki telefonkörzetben az előfizetők számára eddig csak álom volt a szabad szolgáltatóválasztás: akár telefonálni, akár internetezni akartak, egyetlen szolgáltatóhoz fordulhattak. A hírközlési hatóság nemrégiben letörte a Hungarotel csaknem egy éve tartó monopóliumát.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság nemrég 13 millió forintra büntette a Hungarotel Rt.-t, mert nem tette lehetővé előfizetői számára a szabad közvetítőválasztást, és szerződési szabályainak megváltoztatására kötelezte. A hatóság tavaly meghozott, de nemrég másodfokon is jogerőssé vált határozatában megállapította, hogy a szolgáltató úgy akarta megtartani monopolhelyzetét, hogy csak a legdrágább díjcsomagokban engedte más szolgáltató választását. A legolcsóbb előfizetéssel rendelkezőknek ehhez több mint háromszor drágább csomagra kellett volna áttérniük. Így az öt vidéki körzetben szolgáltató Hungarotel ügyfeleinek egyszerűen nem érte meg mást választani. Hiába tartották ugyanis eleve túl drágának az érintettek a Hungarotel árait, az olcsóbb szolgáltatás árelőnyénél többet vesztettek volna a csomag- váltással. A helyzetet felmérve az alternatív telefoncégek – a Magyar Telekom kivételével – nem is próbálkoztak. (Amúgy éppen a korábbi Matáv beadványára indult piacfelügyeleti eljárás.)
Eddig egyetlen más internetszolgáltató sem tudott betörni a Hungarotel területére.

“A koncessziós telefontársaságok közül az Emitel sem enged be a területére más internetszolgáltatókat, a telefonálás terén viszont nem tör monopolhelyzetre” – mondta el a Magyar Hírlapnak Juhász Károly, a hírközlési jogok képviselője. (Az Emitel ellen egyelőre még nem indult vizsgálat.) Ellenben a Magyar Telekom területén például – leányvállalatán, a T-Online-on kívül – 16 internetszolgáltató tevékenykedik, az Invitel körzeteiben pedig csak kettő.

A tavaly 13 milliárd forintos árbevételt elért Hungarotelnek azonban aligha kottyan meg a bírság. A hatóság legfeljebb 32 millióra büntethette volna a céget, hiszen a kiszabható maximális bírságot az adott szolgáltató éves nettó árbevételének 0,25 százalékában határozza meg a törvény. Ennek negyven százalékát szabta ki a hatóság.

Márton György, a hírközlési hatóság szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta: ha a Hungarotel továbbra sem enged be körzeteibe más szolgáltatókat, akkor nagyobb bírság következik, mindaddig, amíg a szolgáltató nem hajlandó betartani a törvényt. A cég viszont már benyújtotta új szolgáltatási szerződéseit a hatósághoz.