A kínai állami médiában nyilvánosságra hozott hírek arról számoltak be, hogy több kínai jogász állásfoglalása szerint meg kellene szüntetni a halálbüntetés kiszabását az erőszakmentes bűncselekmények esetében. Ezáltal könnyebben lehetne megindítani a kiadatási eljárást több ezer, külföldre menekült korrupt kínai tisztviselő ügyében

A China Daily napilap a Kereskedelmi Minisztérium egyik jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt években több mint 4000 kínai tisztviselő hagyta el az országot. A korábbi közalkalmazottak nagyjából 50 milliárd dollár értékű jogtalanul eltulajdonított vagyont vittek magukkal. Az újság által megkérdezett jogászok véleménye szerint mind a személyek, mind pedig a vagyon visszahozatalát gátolja, hogy a kínai bíróságok gyakran élnek a halálbüntetés kiszabásának lehetőségével.

Chu Huaizhi a Pekingi Egyetem jogászprofesszora is megerősítette, hogy több ország részben azért nem hajlandó Kínával kiadatási egyezményeket kötni, mert annak bíróságai a hivatali visszaéléssel és más nem erőszakos bűncselekményekkel vádolt elkövetőkre is kiróhatják a halálbüntetést. „Más államok bizonyára nagyobb hajlandóságot mutatnának a Kínával történő együttműködésre, ha a korrupcióval gyanúsított tisztviselőket nem fenyegetné a halálbüntetés” – mondta a professzor, majd hozzátette: „a legsúlyosabb büntetési nem kiszabásának veszélye valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a tisztviselők ilyen nagy számban távoztak külföldre.”

Kínában jelenleg összesen 68 bűncselekmény elkövetése esetén szabható ki halálbüntetés. Ezek közül mintegy 40 tényállás megvalósítása esetében az 1997-es büntetőjogi reform után vált lehetővé e büntetési nem kirovása.

Chen Xingliang, a Pekingi Egyetem egy másik jogtanára – szintén a China Daily lapnak nyilatkozva – elmondta, hogy a büntetőjog kínai professzorai között már általánosan elterjedt az az álláspont, amely szerint az országnak fokozatosan el kell törölnie a halálbüntetést.

A statisztikák szerint Kínában több embert végeznek ki, mint a világ többi országában együttvéve. A büntetési nem eltörléséért küzdő Hands Off Cain szervezet által júniusban nyilvánosságra hozott adatok arról számoltak be, hogy a tavalyi év során a világon lezajlott 5476 kivégzés közül legalább 5000-et Kínában hajtottak végre.