Ausztria 2009-ig fenntartja a korábbi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását – jelentette be Martin Bartenstein, osztrák gazdasági miniszter.

A csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási szerződésben rögzített módon a tizenötök az új tagállamokkal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Ez az átmeneti időszak legfeljebb hét évig tarthat, 2+3+2 éves szakaszolás szerint. Ez alatt az idő alatt a régi tagállamok 2004. május elsejét követően a magyar állampolgárok munkavállalását saját döntésük szerint továbbra is feltételekhez köthetik.

Hatályban maradnak a korábbi meghatározott kvótát biztosító kétoldalú egyezmények is. A két érvényben lévő egyezmény közül az egyik gyakornokok ausztriai foglalkoztatását teszi lehetővé (várhatóan 1800 fő számára); a másik egyezmény határmenti ingázók ausztriai alkalmazására ad lehetőséget (1900 fő számára).

Ausztria vélhetően folytatja majd a korlátozást, amíg lehetséges, de a következő időszakról szóló döntést az ausztriai munkapiaci helyzet határozza majd meg – mondta el a miniszter.