Emelkednek az értékhatárok, egyszerűsödhet és gyorsabbá válthat a procedúra, a jelenleginél nagyobb önállóságot kaphat az ajánlatkérő és a pályázó a módosuló közbeszerzési törvény révén.

A módosuló közbeszerzési törvény révén emelkednek az egyszerű eljárási és a nemzeti értékhatárok – mondta az államtitkár. Ennek meghatározásához a számvevőszéktől, a pénzügyi tárcától, a közbeszerzési tanácstól és a Kehitől is kértek javaslatokat. Az egyszerű eljárásban az árubeszerzés és a szolgáltatás mai kétmillió forintos küszöbértéke nyolcmillióra nőne – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gadó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A gördülékenyebb eljárások érdekében több előírást mellőznének, legalábbis oldanák némelyik szigorát. Az egyszerű eljárásban például, ha a kiírásra nem érkezik három ajánlat, akkor azok bontása nélkül újra meg kell keresni legalább három ajánlattevőt. A pályázat érvényes lehetne újabb megkeresések nélkül is, ezért attól eltekintenének a kodifikátorok.

Megszüntetnék azt a szabályt, amely kötelezővé teszi hirdetmény közzétételét, ha a beszerzés értéke eléri a nemzeti értékhatár felét. Változnak a gyorsított eljárás feltételei. Erre jelenleg rendkívüli és nem az ajánlatkérő mulasztásából eredő sürgősség esetén van mód.

A jövőben a sürgősség elegendő alapot adna az eljárásra. Sokszor ugyanis fontos közérdek követeli meg a beszerzés mielőbbi lebonyolítását, és ilyenkor nincs jelentősége, hogy a sürgősséget objektív ok, vagy mulasztás idézte elő – mondta Gadó Gábor a Világgazdaságnak.