Görögország és Ciprus közös álláspontot alakított ki Törökország az Európai Unióhoz való csatlakozásáról – jelentette be a ciprusi elnök és a görög miniszterelnök. A megállapodás részleteit azonban, csak a jövő heti brüsszeli egyeztetést követően hozzák nyilvánosságra.

Tassos Papadopoulos, ciprusi elnök és Costas Caramanlis, görög miniszterelnök kijelentette: a közös álláspont pontos részleteit csak azután teszik közzé, hogy jövő héten bizottsági tisztviselőkkel egyeztettek.

“Közös álláspontot dolgoztuk ki, és koordinálni fogjuk következő lépéseinket” – nyilatkozta Caramanlis.

A találkozóra azután került sor, hogy a francia kormány állásfoglalást tett közzé, amely szerint Törökországgal csak akkor lehet megkezdeni a tárgyalásokat a kitűzött időben, azaz október 3-án, ha az ország addigra elismeri a Ciprusi Köztársaságot.

Papadopoulos kifejtette: a két ország az EU csatlakozási tárgyalásokat szeretné felhasználni a megosztott sziget problémájának megoldására.

Az EU nyomásának ellenére Ankara mindeddig nem ismerte el Ciprust. Törökország ugyan 2005. augusztus 1-jén aláírta azt az egyezményt, amely az EU 10 új tagállamára (köztük Magyarországra, s ami az ügy szempontjából még fontosabb, Ciprusra) kiterjesztette az 1996 óta érvényben lévő EU-török vámunió érvényét, ám közölte ez nem jelenti a szigetországban létrejött köztársaság elismerését.