Harmadszor is nekifut az iraki illetékes bizottság az ország új alkotmánya kidolgozásának, az újabb háromnapos haladék azonban a szunniták álláspontja miatt kevésnek tűnik. Washington eközben minden újabb határidőt arra használ, hogy üdvözölje az alkotmányozási folyamatot.

A szunnita frakció ellenállásán bukott meg az alkotmánytervezet határidőn belüli elfogadása – derült ki a tegnap hajnalban nyilvánosságra hozott nyilatkozatból. Az iraki parlament elnöke hétfőn éjfélkor döntés nélkül elnapolta az ülést, az alapkérdésekben megszilárdult nézeteltérések azonban esélyt sem kínáltak a szavazás lebonyolítására.

“A magunk részéről elutasítottuk a tervezetet, mert több pontjával nem értettünk egyet” – állt a szunniták már ismerős érvei között. Noha nyilatkozatuk az után látott napvilágot, hogy a parlament elnöke döntött a szavazás elnapolásáról, megfigyelők szerint az állásfoglalás jelzi: az iraki szunniták a jövőben is elutasítanak minden olyan javaslatot a tervezettel kapcsolatban, amellyel nem értenek teljes mértékben egyet.

Ha az újabb határidő lejártáig, azaz holnap éjfélig sem készül el egy mindenkinek elfogadható tervezet, a pártoknak kell dönteniük arról, hogy népszavazásra bocsátanak-e egy nem tökéletes alkotmánytervezetet, vagy feloszlatják a nemzetgyűlést. A síitáknak és a szunnitáknak akkora többségük van a parlamentben, hogy elfogadtathatnák a jelenlegi tervezet, megfigyelők szerint azonban ez politikailag veszélyes lépés lenne.

Noha újabb határidő járt le anélkül, hogy megszületett volna az új iraki alaptörvény, az Egyesült Államok üdvözölte az alkotmányozó folyamat menetét. Condoleezza Rice külügyminiszter az iraki parlament bölcsességének tulajdonította, hogy a legszélesebb körű támogatás érdekében elhalasztotta a szavazást.

Bagdadban és Ramadiban eközben két újabb merényletet hajtottak végre a lázadók.