Az ICM közvéleménykutató intézet által közzétett adatokból az derül ki, hogy négy brit állampolgárból három a terrortámadásokkal szembeni nagyobb védettségért cserébe örömmel lemondana polgári szabadságjogairól.

A hírt nyilvánosságra hozó The Register internetes lap kiemeli azt a tényt, hogy a fenti véleményt ugyanaz a brit közvélemény hangoztatja, amely azonnal sirámokba kezd, mihelyst lassabb vagy körültekintőbb vezetésre ösztönző szabályozásokkal találja magát szembe. Tapasztalható mindez annak ellenére, hogy 2004-ben majd hétszáz gyalogost ütöttek el a brit utakon és további 2550 ember halt meg más jellegű közlekedési balesetekben.

Az ICM és a Guardian sajtóorgánumok által támogatott kutatásból kiderül, hogy a britek 73 százaléka támogatja teljes egészében az állampolgári szabadságnak az állampolgári biztonság javára történő csökkentését. A felvetést konzervatív szavazók az átlagosnál nagyobb arányban támogatják, hiszen 79 százalékuk egyetértett azzal. A munkáspárti és a liberális demokrata szavazók körében ennél kisebb, mintegy 72, illetve 70 százalékos támogatottságra tett szert az ötlet.

A válaszadók 62 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy egyetértene a külföldi radikális muzulmánok kitoloncolásával akár egy olyan országba, ahol a kínzás elfogadott eszköz. Mindössze 19 százalék utasította el teljes mértékben ezt a felvetést.
Hasonló arányban üdvözölték a megkérdezettek azt a felvetést, hogy a terrortámadásokban való részvétellel gyanúsított személyek vádemelés hiányában is három hónapig maradhassanak rendőrségi őrizetben. Az e kérdésre egyértelmű nemmel felelők aránya is mindössze 19 százalék volt. A válaszok annak ismeretében születtek, hogy a szigetországban jelenleg 14 nap a fogvatartás felső határa.

A közvéleménykutatásból az is kiderült továbbá, hogy az állampolgároknak mindössze egy jelentékeny kisebbsége támogatja a független igazságszolgáltatás meglétét; a megkérdezettek 52 százeléka volt azon a véleményen, hogy megtiltaná a bíróknak a kormányzati intézkedésekkel való szembehelyezkedést és összesen 40 százalék értett egyet azzal a válasszal, miszerint a bíróknak „meg kell védeniük polgári szabadságjogainkat és továbbra is felül kell bírálniuk a terrorizmus elleni intézkedéseket, ha ezt érzik jogszerűnek.”

A Liberty nevű polgári jogvédő szervezet szóvivője szerint a közvéleménykutatás eredményét az aggodalom szülte és óva intett mindenkit az elhamarkodott intézkedések elfogadásától. Hozzátette, hogy az emberek fel fogják ismerni, hogy az alapvető értékek védelme által jobban megvalósulhat a társadalom védelme, semmint azzal a megoldással, hogy „nemkívánatos eredményre vezető” és „felszínesen vonzó” biztonsági intézkedések kerülnek bevezetésre.