Nem hozott döntést a Fővárosi Táblabíróság a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról. A tanács elnöke szerint alkotmány-alapjogi kérdések merültek fel, ezért a Legfelsőbb Bíróhoz fordul.

Elnapolta a Fővárosi Ítélőtábla a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról szóló pert.

Lizák Tibor elnök: “Nem odázzuk el a döntést, azonban itt olyan komoly alkotmány-alapjogi kérdések merültek föl, aminek elsősorban az Alkotmánybíróság a szakreferense.”

A tanács elnöke elmondta: a felmerült alkotmányjogi kérdésekkel a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordul, aki indítványt terjeszthet elő az Alkotmánybíróságnál. A Vér és Becsület vezetője nem ilyen döntésre számított.

Domokos Endre János ügyvivő, Vér és Becsület Kulturális Egyesület: “Azzal lettünk volna elégedettek, hogyha elutasítják, illetve megváltoztatják az elsőfokú ítéletet, de ez egy halvány reménysugár a továbbiakra nézve.”

A tárgyalás közben kisebb rendzavarás is történt. A hallgatóság soraiból többen nemtetszésüknek adtak hangot, amikor a bíróság elnöke megkérdezte, hogy az egyesület tagja-e Bácsfi Diána.

A Fővárosi Főügyészség még 2003 februárjában kezdeményezte a kulturális egyesület feloszlatását, mivel a vádhatóság szerint tagjai fasiszta, neonáci és nemzetiszocialista eszméket vallanak. Tavaly decemberében a Fővárosi Bíróság első fokon, nem jogerősen, feloszlatta a Vér és Becsületet.