A szlovén dolgozókra nem fog vonatkozni az új uniós tagállamokból érkező munkavállalókra 2009-ig érvényes korlátozás Ausztriában.

Nyugati szomszédunk a közelmúltban 2009-ig meghosszabbította az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országok munkavállalóira vonatkozó tilalmát, és az ország akkori munkapiaci helyzetétől függően lehet, hogy 2011-ig is kitolja azt, jelentette be nemrég az osztrák gazdasági miniszter.

A tervek szerint ősszel megszülető kétoldalú munkaügyi egyezmény szerint azonban a szlovén munkavállalók Ausztriában, az osztrákok Szlovéniában vállalhatnak a jövőben könnyebben munkát. A szlovén Delo napilap értesülése szerint tehát a szlovén állampolgárok mentesülnének az új EU-tagállamok polgárainak szabad munkavállalását nehezítő átmeneti szabályozás hatálya alól.

Korábban Bécs bejelentette, hogy az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható feszültség miatt 2006 elején újabb két évvel meg akarja hosszabbítani az új EU-tagországok állampolgárainak munkavállalását nehezítő átmeneti szabályozást. Ezek után némileg meglepő lenne egy esetleges liberalizáció a szlovénoknak, bár a leírtak szerint ez is csak azokban a szakmákban jelentene könnyítést, amelyekben osztrák érdek is a nyitás.