Minden valószínűség szerint az Európai Unió jogának egyik alapvető elemét, a tőke szabad mozgásának követelményét sértik azok a francia tervek, amelyek a kulcsfontosságú gazdasági ágazatok számára nyújtanának védelmet a külföldi befektetők ellenében

A francia iparügyi miniszter, François Loos a Les Echos üzleti napilapnak adott interjújában jelentette be azt, hogy a francia a kormány olyan rendelkezéseket kíván életbe léptetni, amelyek megakadályoznák, hogy a stratégiai jelentőségű francia vállalatok külföldi tulajdonosok kezébe kerülhessenek. Elmondása szerint egy listát állítanának össze, amelynek tételeire vonatkozóan a külföldiek által tett ajánlatokat nem létezőnek tekintik majd. Júliusban Dominique de Villepin francia miniszterelnök már beszélt arról, hogy hazájának nagyobb „gazdasági patriotizmusra” van szüksége.

A fentiekkel kapcsolatban kedden hűvösen reagált Gregor Kreuzhuber a Bizottság szóvivője, amikor azt mondta, hogy Franciaországnak a külföldiekről érkező vételi ajánlatok tekintetében is tartania kell magát az Európai Unió jogában található előírásokhoz.