Próbaper kezdődött Miskolcon a gyermekeket etnikai alapon különválasztó iskolai bánásmód miatt. A bíróság arról dönt majd, hogy a város önkormányzata megkülönböztette-e a roma származású gyerekeket akkor, amikor hét általános iskolát összevont.

Miskolcon tavaly több önkormányzati tulajdonú általános iskolát integráltak igazgatási összevonás címén. Roma szülők azt állítják, hogy ezzel gyermekeik hátrányos helyzetbe kerültek, mivel tömegesen kényszerültek olyan intézményekbe, ahol gyengébb az oktatás színvonala, rosszabb állapotú az iskolaépület, ezzel gyakorlatilag roma iskolák alakultak ki.

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója elmondta: “Ennek az előzménye egy tavalyi kutatás, amelyből kiderül, hogy ma Magyarországon körülbelül 700 olyan általános iskola van, ahol a roma vagy a hátrányos helyzetű gyerekeket elkülönítve, vagy külön intézményben, vagy külön tanteremben oktatják. Ennek számos formája van, és ugyanez Miskolcon is tapasztalható.”

Az önkormányzat képviselői visszautasítják, hogy az iskola összevonással szegregálták volna a roma tanulókat, mivel az integrációt szigorú szakmai követelmények alapján hajtották végre, továbbá állításuk szerint a szóba került intézményekben kimagasló az oktatás színvonala.

“Amivel minket vádolnak, annak pontosan az ellenkezője történt – nyilatkozott Kormos Vilmos, a város közoktatási főosztályának főosztályvezetője. – Azok az iskolák, ahová ők kerültek, a tanügyi integráció révén egy nagyobb egység részeseivé váltak, nőtt a tanigazgatási körzet, a színvonal is bővült, a két tannyelvűségtől kezdve a sporttagozatokon keresztül számos lehetőség áll a rendelkezésre.”

A roma szülőket képviselő alapítvány azt szeretné elérni, hogy a bíróság állapítsa meg a szegregáció tényét, továbbá tiltsa el az önkormányzatot ettől a gyakorlattól, valamint kötelezze a helyhatóságot arra, hogy bocsánatot kérjen a roma szülőktől.