Szakértők kritizálják azt az Egyesült Államok kormánya által megrendelt programot, amely a művészeket az Internet Explorer használatára kötelezi a művére igényelt szerzői jogvédelem internetes regisztrációja során. Egyes vélemények szerint ezzel akár a potenciális ügyfelek 20-30 százaléka számára hozzáférhetetlenné válik a regisztrációs program használata.

Az Amerikai Szerzői Jogvédő Hivatal (U.S. Copyright Office) tervét a szakértők olyan elektromos hálózatokhoz hasonlították, amelyekhez csak meghatározott márkájú eszközöket lehetne csatlakoztatni. Az októberben bevezetendő újítás tartalmilag azt jelenti, hogy bizonyos alkotások „előrehozott” védelmet nyerhetnek még piacra kerülésük előtt: ezzel a jogalkotó azt kívánta elérni, hogy megfelelően szankcionálható lehessen például a hivatalos bemutató előtt jogosulatlanul megszerzett filmek kalózmásolatainak internetes terjesztése.
A Hivatal tisztviselői azt mondják, hogy a regisztrációs programhoz való hozzáférést pusztán azért korlátozták az Explorerre, mert ennek használói vannak a legtöbben. Az illetékesek már arra sem látnak sok esélyt, hogy a rendszer életbe lépése előtt meg tudnák változtatni a böngészőkre vonatkozó beállításokat anélkül, hogy a felhasználókat ezzel komolyabb nehézségek elé ne állítanák.

A The Washington Post internetes kiadása több szakértő véleményét is kikérte az ügyben, akik egyöntetűen kritizálták a tervezett szabályozást. Elmondták például, hogy az internetes őskorra volt jellemző ez a fajta hozzáállás, amikor bizonyos böngészőkre kellett írni a honlapokat és hangsúlyoztak, hogy a regisztrációs szoftvert fejlesztő Siebel Systems szoftvergyártó „könnyedén megoldhatná a problémát idén októberig”, de a cég képviselői azzal védekeznek, hogy termékeiket véletlenszerűen kiválasztott felhasználókkal tesztelik, akik megfelelően reprezentálják az internethasználó közönséget.

A nyílt forráskódú Mozilla böngészőszoftvert gyártó Mozilla Alapítvány egyik vezető tisztviselője óva intette az amerikai kormányt attól, hogy a Siebel Systems-hez hasonló cégeknek adjon megbízásokat. Bővebben nem részletezett véleménye szerint ugyanis ennek „kellemetlen következményei” lehetnek.