Az interneten megkötött adásvételi ügyletek most még adómentesek, de 13 amerikai állam a hagyományos üzletágakban ismert forgalmi adó bevezetését sürgeti

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az internet segítségével megszerzett áruk utáni adó megfizetésére a vásárlók lennének kötelesek akkor, amikor eleget tesznek egyéb adózási kötelezettségüknek. Ezt a szabályt azonban sokan nem követik és a hatóságok sem igazán tudják kikényszeríteni a jogkövető magatartást. Ennek révén az adót bevezetni kívánó államok mintegy 15 milliárd dollár bevételtől estek el állítólag.

Az USA 13 tagállama most egy munkacsoport segítségével vizsgálja, hogyan fizettethetnék meg a fogyasztókkal a hiányzó összeget.

A távollévők között megkötött elektronikus adásvételi szerződések szabályozása jelenleg nem egyértelmű az USA-ban, hiszen a jogi szabályozás sarokkövéül szolgáló legfelsőbb bírósági ítélet még 1992-ben született, akkor is a katalógusokból történő vásárlások kapcsán – az internet akkoriban még gyerekcipőben járt. A fenti ítélet megtiltotta az USA tagállamainak, hogy jogi kényszert alkalmazzanak a távollévők között megkötött adásvételek utáni adó beszedése érdekében, kivéve ha az eladó vállalat ténylegesen jelen van az adott államban.

A Streamlined Sales Tax Project néven dolgozó államközi munkacsoport terveiről jelenleg azt tudni, hogy az adószabályozások egységesítésével kívánják megoldani a kérdést. Munkájukat megnehezíti, hogy az Egyesült Államokban a helyi hatóságok nagy önállósága révén az adószabályok igencsak eltérőek akár egyetlen államon belül is.

A legnagyobb internetes áruház vezető adójogásza szerint az Amazon „természetesen nem fog önként segíteni” a probléma megoldásában.