Banális történetnek nevezte tegnap a Magyar Televízió reggeli műsorában a Fidesz frakcióvezetője, hogy feledékenysége miatt a párt úgy jelölte alkotmánybírónak Lábady Tamást, hogy a jogászprofesszorról kiderült: nem is akarja vállalni a feladatot. Áder János a hiba beismerése mellett tegnap úgy adta elő a történetet, hogy a tavaszi ülésszak utolsó napjaiban telefonos felkérésre Lábady Tamás vállalta a jelölést, de néhány hét múlva közölte: meggondolta magát.

A volt alkotmánybíró ezzel szemben cáfolta, hogy valaha is rábólintott volna felkérésére. Elmondása szerint sem igent, sem nemet nem mondott, abban maradtak Áderrel, hogy szeptemberig eldönti, vállalja-e a feladatot. Ehhez képest megdöbbenve értesült a pártok keddi megállapodásáról, amelyben Bragyova András, Kovács Péter és az újraválasztandó Holló András jelenlegi elnök mellett ő volt a negyedik talárbirtokos-jelölt.

Más forrásaink szerint Lábady már júliusban közölte a hozzá közel állókkal, hogy nem hagyja ott az alkotmánybírói talárért cserébe a pécsi ítélőtábla elnöki posztját.

A történtekről a Magyar Hírlap szerette volna megkérdezni magát a volt alkotmánybírót is (az első, 1989-ben alakult testület tagja volt), ő azonban két napja elérhetetlen.