Szeptember elsején újabb zöldkommandós akciósorozat indult el, a hatóságok ezúttal a Közép-dunántúli régió környezeti kockázatait tértérképezik fel. A szakemberek az elkövetkező egy hónapban Fejér megyében 15, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig 14-14 üzemet ellenőriznek.

A veszélyes árukat szállító (ADR) járművek átvizsgálására Fejér és Komárom-Esztergom megyében 5-5, míg Veszprém megyében 7 helyen kell számítani.

A környezetvédelmi, valamint a belügyminiszter által júniusban közösen életre hívott zöldkommandó ellenőrzései 2005. júniusa és 2006. áprilisa között valamennyi megyére és a fővárosra is kiterjednek.
A zöldkommandó munkájában 10 hatóság, a környezetvédelmi felügyelőségek, a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a határőrség, a közlekedésfelügyeletek, a bányakapitányságok, műszaki biztonsági felügyeletek, valamint az ÁNTSZ szakemberei vesznek részt. A szervezetek összehangolt akcióik során a veszélyes és kommunális hulladéklerakókat, a veszélyes anyagokat feldolgozó üzemeket, a veszélyes hulladékégetőket, az autóbontókat és gumiabroncs feldolgozókat, a pirotechnikai és robbanóanyag gyártókat, tárolókat, valamint a veszélyes anyagokat szállító gépjárműveket vizsgálják át.

A zöldkommandó többek között arra kíváncsi, hogy a veszélyes tevékenységet végző gazdálkodó szervezetek megfelelnek-e a környezetvédelmi előírásoknak, fel vannak-e készülve a balesetek megelőzésére, elhárítására, illetve rendelkeznek-e a cégek a szükséges hatósági engedélyekkel. Az egységek feladata a környezetvédelmi bűncselekmények felderítése is.

A szervezet munkatársai először az észak-magyarországi régiót keresték fel júniusban. A szakemberek Nógrádban 13, Hevesben 13, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 18 telephelyet ellenőriztek. Kirívó szabálytalanságra azonban sehol sem bukkantak. A veszélyes áruk (ADR) közúti szállításának ellenőrzése során a vizsgált gépjárművek felénél állapítottak meg hiányosságokat.

A zöldkommandós egységek októberben a Közép-magyarországi térségben, novemberben pedig az Észak-Alföldön indítanak átfogó ellenőrzést. Ezután kerül sor a Dél-alföldi, Nyugat-dunántúli, Dél-dunántúli régiókat érintő akciósorozatra.